Kultúra

Az SZTE volt rektora "nyakkendő nélkül" a Móra-múzeumban

Az SZTE volt rektora "nyakkendő nélkül" a Móra-múzeumban

2011. november 15., kedd
Az SZTE volt rektora "nyakkendő nélkül" a Móra-múzeumban

Mészáros Rezső geográfus, a Szegedi Tudományegyetem volt rektora az „Akadémikusok – nyakkendő nélkül” című tudósporté-sorozat következő vendége. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával, Szeged díszpolgárával november 17-én, csütörtökön 17 órakor Homoki-Nagy Mária jogtörténész beszélget a Móra Ferenc Múzeum Dísztermében.

Mészáros Rezső

1994 és 2003 között vezette rektorként a szegedi egyetemet, irányítása alatt jött létre a korábbi egységek egyesülésével a mai Szegedi Tudományegyetem 2000-ben. Rektori kinevezése előtt több évig a JATE Természettudományi Karának dékánjaként tevékenykedett, biológia-földrajz szakos diplomáját szintén ezen a karon szerezte meg 1965-ben. A kiváló geográfus 2002-ben Szeged díszpolgára lett, később pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. Mészárost 2007-ben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választotta. A tudós a települések térbeli struktúrájának kutatása mellett a kiberteret is vizsgálja. Az „Akadémikusok –Nyakkendő nélkül” című programsorozatot a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottsága és a Móra Ferenc Múzeum közösen szervezi. A portrésorozat még az 1970-es években indult „Beszélgetés kortárs tudósokkal”, illetve „Beszélgetés kortárs művészekkel” címmel. A beszélgetések egyik első vendége

Bálint Sándor

, a „legszögedibb szögedi” volt. Hosszabb szünet után a 2000-es évek elején indult ismét útjára a program, mely közelebbről, más szemszögből mutatja be a neves tudósokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.