Kultúra

Sínbuszos szellemcsempészek + FOTÓK, VIDEÓ

Sínbuszos szellemcsempészek + FOTÓK, VIDEÓ

2011. október 1., szombat
Sínbuszos szellemcsempészek + FOTÓK, VIDEÓ

Kigördült a szegedi vasútállomás peronjáról a negyedik Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál lelkes csapatát szállító, ezúttal nem ”ezüst nyíl”, hanem amolyan konszolidáltabb típusú magyar sínbusz.

Előtte a resti teraszán az alkotók felolvastak az egybegyűlteknek, a fesztivált pedig

Kollár Árpád

, az egyik szervező pici lánya,

Kollár Villő

nyitotta meg. Elénekelte bűbájosan a Megy a gőzös, megy a gőzös című dalt, amelyet nyilván nem véletlenül választottak a fesztivál megálmodói. A szóbeszéd szerint ugyanis az egyik fesztivál alkalmával nem csak az utazóközönség lehetett „vidámabb” a kelleténél, hanem a masiniszta is, így magyarkanizsai kerülővel navigálta az utasokkal teli, lerobbant szerelvényt Szabadkára. Sokaknak fel sem tűnt a változás, hiszen a több órás út alatt bőven volt idejük fogyasztani, nyilván nem unatkoztak és nem is szomjaztak. Ha így történt, akkor valóban stílszerű volt a mostani dalválasztás.

Deres Kornélia, Balázs Imre, Terék Anna

és

Szabó Tibor

olvasott fel, majd műveik kiváló szerb fordításban is elhangzottak

Ződi Erna

tolmácsolásában. Következtek a Tudósok dr.

Máriás

vezetésével, előadták a Bevándorló bluest, abból az alkalomból, hogy az együttes frontembere és alapítója pont a mai napon 20 évvel ezelőtt a délszláv öldöklés elől Magyarországra menekült több ezer honfitársával egyetemben. A sínbusz indulásáig, jó háromnegyed óráig az együttes eredeti, minden zenei irányzatból kilógó izgalmas muzsikáját élvezhettük.

A felolvasások a sínbuszon folytatódtak, majd következik az egész napos és nyilván egész éjszakás szabadkai buli folyamatos irodalommal, kocsmázásokkal, filmbemutatókkal, kiállításokkal tarkítva. Utazás közben Perovics Zoltán átcsempészi a fiatalon elhunyt szegedi költő, Benda Balázs szellemét a határon. A szabadkai állomás restijében Aaron Blumm és Sinkovits Ede kötetbemutató performanszát láthatják a résztvevők, majd 19 órakor a Lifka Art moziban beszélgetést hallhatnak Jeles Andrással. Ezt követően Czabán György: Kelet-európai zombi és Darko Kovacevic: Láthatatlan nemzedék című filmjét vetítik. 22 órakor a Bash Házban Utcai Dávid kiállításának megnyitóját tartják, majd koncertezik a Tudósok. Vasárnap 13 órakor Mondom neked - experimentális artbeatbox jazz kvartett koncert a szabadkai állomáson. Felolvasnak: Józsa Márta, Bozsik Péter, Szálinger Balázs, a sínbuszban többek között Mihajlo Pantic, Hász Róbert, Zalán Tibor, Fenyvesi Ottó. 16.23-kor a szegedi vasútállomás restijében jammelés, felolvasás, 20 órakor pedig a Jazz Kocsmában Médeia fiai koncert, valamint itt is Mondom neked. A fesztivált is érinti az a kormányrendelet, amely a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot is költségvetése egy részének zárolására, illetve év végéig tartó maradványtartásra kötelezi. A több százezer forintos elvonás ellenére a szervezők makacsul kitartanak szándékuk mellett, és mindenképpen megtartják a fesztivált, amelynek programja az idén kapcsolódik a Grand Café 15. születésnapjához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.