Kultúra

„Határon innen és túl” – Román Filmnapok, immár negyedszer + FOTÓK, VIDEÓK

„Határon innen és túl” – Román Filmnapok, immár negyedszer + FOTÓK, VIDEÓK

2011. október 20., csütörtök
„Határon innen és túl” – Román Filmnapok, immár negyedszer + FOTÓK, VIDEÓK

Öt kortárs román filmet mutatnak be az idei Román Filmnapok keretében, melyek között olyan alkotások is vannak, melyet hazánkban még nem láthatott a közönség.

A hagyományokhoz híven a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete és a Grand Café idén is megrendezi a Román Filmnapokat, melynek mottója „Határon innen és túl”. A történetek jó része határokról és határhelyzetekről szól, a szó konkrét, illetve átvitt értelémben. Hiszen az egyik alkotásban, a Morgenben egy kis tanya áll a román-magyar határon, a Beszarábiai menyegzőben egy moldáv-román esküvő körüli bonyodalmakba csöppenhetünk. Az alkotásokat eredeti nyelven, magyar felirattal október 24-e és 29-e között láthatja a közönség, a vetítések este hétkor, illetve kilenc órakor kezdődnek.

„A román filmművészet legjobb alkotásait igyekszünk bemutatni, ráadásul idén két, Magyarországon még sosem látott mozira is várjuk az érdeklődőket. Több filmkritikus is feltette már azt a kérdést, hogy mi a titka a kortárs román filmművészetnek, hiszen Cannes-ban rendszeresen nyernek műveikkel. Szubjektív véleményem, hogy az a mód, amiként a közelmúltat feldolgozzák, a tabuk nélkül elénk tárt történelem az, ami a titkuk” – fogalmazott Kimpián Péter, a fiókintézet munkatársa. Szerinte ezeken a filmeken keresztül egy kicsit jobban megismerhetjük a szomszédos ország kultúráját, ezen a téren van mit bepótolnunk.

A idei Román Filmnapok kínálata:

Aktuális társadalmi kérdéseket boncolgatnak a kortárs román rendezők. A többszörösen díjazott Morgen című film a Gyula és Nagyszalonta közötti határon játszódik, s egy migránsról szól, aki pénzt ajánl egy biztonsági őrnek, hogy juttassa át őt a határon. „Az az egyedi fanyar humor, amivel a román filmesek dolgoznak, hogy saját magukat is pellengérre állítják, számtalan alkotásban visszaköszön” – többek között ezért is érdemes Kimpián Péter szerint ellátogatni a Grand Café vetítéseire.
A szintén több szakmai elismeréssel díjazott Beszabáriai menyegző egy fiatal bukaresti karmester friss házasságáról szól, aki egy kisinyovi zongoristát vett el, ám arra kényszerülnek, hogy egy második lagzit is tartsanak – ezúttal Beszarábiában –, hogy a fiatalasszony rokonaitól hozományként kapott pénzzel kiegészítve saját forrásaikat, lakáshitelt vegyenek fel. A menyegző versengéssé fajul a rokonság között, s végül a nagy esemény egy román-moldáv mérkőzéssé fajul, melyben a kulturális eltérések és a szemben álló politikai nézetek is megjelennek. „Ez is a történelem egyfajta feldolgozása, eddig nem ismert módon mutatja be ez a román film a társadalmi jelenségeket” – magyarázta a fiókintézet munkatársa.
A cet gyomrában című film először lesz látható hazánkban, ami a 30 éves Anáról szól, aki még mindig szüleivel él. Elveszti a telefonját, s miközben barátaival közösen filmet néznek, egyre abszurdabb üzenetváltások zajlanak Ana és a feltételezett telefontolvaj között. Az alkotást tavaly a Locernoi Filmfesztiválon a Filmmakers of the Present szekcióban jelölték.
A Legjobb szándék a locarnói filmfesztiválon a legjobb rendezésért és a legjobb férfi színésznek járó elismerést nyerte el, valamint a miskolci CineFest New Europe díját. Az életszerű drámában egy városi fiúnak, a 35 éves Alexnek haza kell utaznia idős szüleihez, amikor anyja kórházba kerül. Összes orvos barátját felhívja, hogy minél többet megtudjon anyja szerencsétlenségéről, s rájön, nem a legjobb szakember a kezelőorvos. Jobb kórházat akar számára keresni, ám adódik egy probléma, hiszen a kezelőorvos régi családi barátjuk, vagyis az apját meg kell győznie igazáról.
A medve című film a '90-es évek Romániájába kalauzolja el a nézőt, amikor az állami cirkusz új igazgatója az egyetlen kiöregedett medve eladásával próbálja rendezni a cirkusz anyagi gondjait. Vásárló is akad, egy német vadász, ám a szakma iránti elhivatottságból és a medve iránti szeretetből a cirkusz artistái szembeszállnak az igazgatóval és titokban követik őt az adásvétel helyszínéig.
A részletes programokért tekintse meg az esemény plakátját:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.