Kultúra

Dorozsmán idén sem lesz senki töketlen + FOTÓK

Dorozsmán idén sem lesz senki töketlen + FOTÓK

2011. október 14., péntek
Dorozsmán idén sem lesz senki töketlen + FOTÓK

II. Dorozsmai Tökfesztivál

Ha egy fesztivált először rendeznek meg, az hagyományteremtés, a második alkalommal már gördülékenyebben megy minden. Sőt gazdagabb is a program. Nincs ez másként Dorozsmán sem, ahol a hétvégén rendezik meg a II. Dorozsmai Tökfesztivált. A falusi, településrészi rendezvényeknek nagy közösségépítő, sőt közösségmegtartó erejük van. Ez vezérelte Hajdú Gézát, a Kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatóját is, aki tavaly nagy fába, azaz nagy tökbe vágta a fejszéjét és helyi vállalkozók segítségével megrendezték az első tökfesztivált. Az idei rendezvény már kétnaposra sikeredett, mellyel – reményeik szerint – a településrész apraját-nagyját, sőt a szegedieket is sikerül majd rábírniuk, hogy látogassák meg a Dorozsmai Tökfesztivált, ahol senki sem lesz töketlen.

Összefogással minden könnyebben megy

„Szinte egész éves munkát kíván egy-egy ilyen rendezvény megszervezése, de nagyon sok segítséget kapunk a dorozsmaiaktól és a részönkormányzattól is” – mondta el portálunknak Hajdú Géza, a művelődési ház igazgatója. „A helyi önkormányzati képviselők, Kosik Dénes és Mihálffy Béla, továbbá a dorozsmai vállalkozók anyagilag is segítik a fesztivált.” Szinte az első szóra a rendezvény mellé álltak a helyiek – többek között Gyuris István a Vadliba étterem tulajdonosa, Tapodi Zoltán, a Stop cukrászda vezetője, Bányai Attila a Bányai-cukrászda tulajdonosa, Illés Károly a Röfi-Ker Bt-től, és Miklós Sándor a Szélmalom vendéglő részéről –, hogy ki-ki anyagilag, vagy épp étellel, itallal, díjakkal, munkával segítsék a rendezvényt.

„Vadat és halat, s mi jó falat…” – sőt tököt is

Szombaton tartják a főzőversenyt, ahol hal- és káposztás ételt – többek között rácpontyot, vagy épp dorozsmai molnárpontyot – kell az alkalmi nyolcfős szakács-csapatoknak elkészíteniük. A várhatóan remek étkekhez az alapanyagokat – a halat a művelődési ház, a húst és a káposztát pedig a Szélmalom vendéglő jóvoltából – ingyen kapják a „bográcsművészek”, a többit pedig – a tudást, és a titkos recepteket – a versenyzőknek kell elhozniuk. Lesz is mit kóstolnia a zsűrinek, mert 12 bográcsban káposzta, 29-ben pedig hal fog főni. De aki igazi ínyencségre vágyik, annak a tökös ételek, italok, sütemények, kemencében sült tökös rétesek és sült tökök megannyi halmát kell végigkóstolnia.

Színielőadástól a töklámpás felvonulásig

„Idén azért döntöttünk a kétnapos fesztivál mellett, hogy péntek délutántól az óvodások és az iskolások aktívan részt tudjanak venni a rendezvényen” – mesélt tovább Hajdú Géza. „Játékos formában töksütéssel, kalácsfonással, szalmabábú és töklámpás készítéssel fogadjuk a gyerekeket.” Az alkalmi színpadon a Jerney iskola kisdiákjai adják elő a Vendel című színdarabot, a medinai Kőszegi-család hagyományos, kézzel készített hangszerbemutatóját láthatják, és a sorversenyen tökgurításban, tökcipelésben, és tökmagköpésben is összemérhetik erejüket és ügyességüket. Az este beálltával pedig a művelődési háztól a templomkertig vezető úton igazi látványosságnak ígérkezik a gyerekek töklámpás felvonulása. „Nemrég voltam Rácalmáson, ahol közel tíz éves hagyománya van már a tökfesztiválnak” – beszélt „szakmai” útjáról az igazgató. „Ott minden, az egész település ilyenkor a tökről szól, amit mi is szeretnénk itt Dorozsmán meghonosítani.”

Mindenki tökös lesz Dorozsmán

Még az év elején több száz palántát osztottak ki a művelődési házban, hogy aki akar, az otthon is tudjon tököt termeszteni. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen ezen a héten szinte áramlottak a rendezvényhez a szebbnél szebb, kacskaringósnál kanyargósabb dísztökök, a kisebb nagyobb töklámpások, és a szombati nap „sztárjai” az óriástökök. Persze zene nélkül sem tök a tök, így négy helyi zenész – Balázsfi Lajos, Lajkó Vili, Ocskó István és Farkas Dezső – gondoskodik majd a jó hangulatról. A fesztivál mindkét napján dísztök-kiállítás és vásár, Fazekas Imre aranyérmes, és Pavlicsek István olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes zöldségszobrászok bemutatója várja a helyieket és Dorozsmára kilátogatókat. Tehát teljesen tök mindegy, hogy a hétvégét merre töltik el, de igazán tökéletes programot, tökös legényeket és leányokat csak Dorozsmán találnak majd. Tekintse meg a dorozsmai tökpiramist óriásképünkön!Tekintsék meg a tavalyi tökfesztiválon készült képösszeállításunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.