Kultúra

Borkurzus: Hetényi Pincészet „mediterrán” hangulatú alkotásai + FOTÓK

Borkurzus: Hetényi Pincészet „mediterrán” hangulatú alkotásai + FOTÓK

2011. október 19., szerda
Borkurzus: Hetényi Pincészet „mediterrán” hangulatú alkotásai + FOTÓK
A Szegedi Borbarátok Társasága ősszel is folytatja az egy évtizedes hagyományra visszatekintő borkurzusait. Szerdánként egy-egy borvidék borásza mutatkozik be. Kiss Attila, a társaság tagja, a borkurzus szervezője mondja el az előző kurzus tananyagát. Azt nem gondolom, hogy a Borkurzus eddig megtartott, mind a 217 borkóstolójáról be kellett volna számolnunk. Tesszük a dolgunkat, a közönség élvezi, a borászok is, a borok pedig amolyan Baudelaire-es megnyugvással („Egy derék ember mellkasa… vidám sírgödör, melyben vidáman telik be végzetem.”) landolnak bennünk. Ez a félévünk talán a megszokottnál is „keményebb”. Október elején Szarka Gyula énekelte meg saját borait, a múlt héten pedig a pécsi borvidékhez tartozó Hetényi Pincészet szekszárdi boraival ismerkedtünk. Képzavar? Az. Tehát: a Mecsek keleti részén található, több lábon álló, szőlészettel, borászattal, vendéglátással és rendezvényszervezéssel foglalkozó családi vállalkozás a szekszárdi borvidéken termesztett szőlőjét Mecseknádasdon, e három, gyönyörű pincesorral megáldott kicsiny településen dolgozza fel. A 18. század elején, a Rajna mentéről érkező telepesek örökségeként ma is virágzik a borkészítés, a tájnak és az emberek vendégszeretetének köszönhetően pedig a borturizmus. A hét kóstolt tétel (pinot noir, kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, syrah és egy bikavér) mindegyikéről érdemes lenne külön-külön néhány sort írni, de ettől most tekintsünk el. A pincészet boraival úgy fél évvel ezelőtt találkoztam, az akkor újonnan nyílt Dugonics téri Bortéka választékában. A Szekszárdi borvidéket mindig szerettem. Erősebben érzem „mediterránnak” a borok hangulatát itt, mint Villányban, ami számomra inkább Bordeaux. Az utóbbi időben azonban úgy látom, hogy az elitpiacon a legnagyobb sikereket azok a borok aratják, amelyek túlkoncentráltságukkal, sűrűségükkel, töménységükkel, hatalmas alkohol- és beltartalmukkal villantanak. Szeretem ezeket is, de mintha a rendelkezésre álló modern borkészítési technológiákkal néha a bolondját járatnák velünk. Hát épp ezért teszem, tesszük le voksunkat Hetényi János borai mellet. Tisztességes, megalkuvás nélküli, hagyományt és természetet tisztelő hozzáállás ez egy nem borász (de építész) végzettségű ember részéről. A „szakmák”, az igazi, nemes jelentésükben, ugyanarról szólnak. János borokat épít, átgondoltan és tisztán. Nem könnyű, de nem szirupos borok ezek. Szólnak a fajtáról, a jól beérett alapanyagról, a kiegyensúlyozott sav és alkoholtartalomról, és összességében a valódi Szekszárdi borvidékről. És ha már ott járnak, a Pécsi borvidék remek pincéiről se feledkezzenek el. Kiss Attila (Borbarátok Szegedi Társasága)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.