Kultúra

Hagymanapot rendeznek szombaton Ópusztaszeren

Hagymanapot rendeznek szombaton Ópusztaszeren

2011. szeptember 2., péntek
Hagymanapot rendeznek szombaton Ópusztaszeren

A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak, többek között ezekkel ismerkedhetnek meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói szombaton – tájékoztatta Tóth Antal, a park néprajzi munkatársa az MTI-t.

A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, és voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás, és a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban. A szombati Hagymanapon az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a zöldségféle történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat. A vendégek kipróbálhatják a hagymarostálás, -pucolás, fokhagymafűzés módszereit, ráadásul a megpucolt hagymából és az elkészült füzérekből haza is vihetnek. Az alapanyag természetesen Makóról érkezik a parkba – mondta el a szakember. Bár lehet, hogy a hagymapucolást megkönnyezik, ezt követően az érdeklődők azt is megismerhetik, milyen szerepe volt a hagymának a népi gyógyászatban és a hiedelemvilágban. Az ínyencek hagymalevest kóstolhatnak, a gyerekek pedig a mézeskalácsot díszíthetnek. A vendégeket a rendezvény ideje alatt dél-alföldi muzsika és alföldi dalok szórakoztatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.