Kultúra

Emléktábla Kálmány Lajos tiszteletére a Délvidéken

Emléktábla Kálmány Lajos tiszteletére a Délvidéken

2011. szeptember 22., csütörtök
Emléktábla Kálmány Lajos tiszteletére a Délvidéken

A hétvégén tartják meg a délvidéki Szentmihályon a hagyományos búcsút. Ebből az alkalomból több eseményre is sor kerül ebben a közép-bánáti faluban. A legjelentősebb mindenképpen a Kálmány Lajos-emléktábla felavatása lesz – olvasható a Vajdaság.ma hírportálon.

E jeles esemény kapcsán tartott ma sajtótájékoztatót

Budai László

, a VMSZ szentmihályi, helyi szervezetének elnöke, aki elmondta, hogy

Kálmány Lajos

, mint lelkész 1892-től 1894-ig szolgált Eleméren és Szentmihályon. „Kálmány Lajosnak lelkipásztori tevékenysége mellett felbecsülhetetlen értékű hiedelemanyagot sikerült összegyűjtenie Magyarszentmihályról, az akkori lakosok még megőrizték az őshazából hozott hiedelemmondák egy részét. Valójában a vogul teremtés-monda magyar változatát találta meg egyedül itt, és emellett még nagyon sok más folklorisztikai anyagot. A táblát

Takarics Sándor

kőfaragó adományozta” – mondta Budai László, aki hozzáfűzte, az emléktábla a szentmihályi templom toronyfalán kap helyet és a vasárnap délelőtt 10 óra 30 perckor kezdődő ünnepi szentmise után kerül átadásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.