Kultúra

"Csongrádikumok" a Polgárok Házában + FOTÓK

"Csongrádikumok" a Polgárok Házában + FOTÓK

2011. szeptember 12., hétfő
"Csongrádikumok" a Polgárok Házában + FOTÓK
A Budapesti Polgárok Háza 2009 őszétől rendezvénysorozat keretében nyújt ízelítőt a Kárpát-medence népművészetéből. Ez alkalomból az Rendezvényház Nonprofit Kft. és számos szorgos civil kéz segítette a kiállítás létrejöttét. A rendezvény célja egy-egy tájegység minél pontosabb bemutatása, a rá jellemző helyi népzenén, néptáncon és kézműves-iparművészeti alkotásain keresztül. A sorozat részeként szeptember 9-én Csongrád megye folytatta az évekkel ezelőtt megkezdett, mára már hagyományosnak nevezhető kiállítást. A hivatalos program 18 órakor kezdődött, de akik korábban érkeztek a helyszínre, a kiállító terem előtt berendezett kis műhelyben már bepillantást nyerhettek a kulisszák mögé. Csodájára járhattunk a csipkeverés szemfényvesztő, ám tanulható művészetének, láthattuk hogyan készül apró gyöngyök egymás utáni sokaságából királyi nyakék. A szegedi papucs elkészítését ki is próbáltuk, de az első öltés után azonnal megértettük, hogy a Magyar Kézműves Remek Díjas papucskészítői cím birtoklásáért meg kell küzdeni, azt Sallay Tibor cipészmester is megszenvedte, sok-sok vízhólyag volt az ára. A vastag vászon öltése után a tojásfestés könnyedségnek tűnt, egészen addig míg azt Szabó Éva népi iparművész tette, de amit addig a szem követni tudott, esetünkben annak már a suta kéz nem engedelmeskedett. Így lehetett ez a többi mesterséggel is, melyeknek remekei már a kiállító teremben kaptak helyet. A gyékényből, fából, agyagból készült munkák, a szövőnők ügyességét dicsérő falvédők, terítők korban való eligazodását Mód László néprajzkutató virtuális tárlatvezetése segítette. Ezt követően zenés-táncos összeállítás szórakoztatta a nagyérdemű közönséget, természetesen Csongrád megyei fiatalok előadásában. Az est végén a megyére leginkább jellemző ételek és italok kóstolására volt lehetőség, mint például az ásotthalmi bor, a szatymazi bio-baracklé, a mindszenti kifli, a szegvári lakodalmas kalács, a szegedi haltepertő, az öttömösi spárga vagy a makói hagyma, de nagy sikere volt a gyálaréti mangalicaszalonnának is. A falatok fogyasztása és az ital kortyolása végül éjszakába nyúló, emelkedett hangulatú táncházban folytatódott.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.