Kultúra

Ohridban is bemutatják Nagy József legújabb darabját, a Megnevezhetetlent

Ohridban is bemutatják Nagy József legújabb darabját, a Megnevezhetetlent

2011. augusztus 2., kedd
Ohridban is bemutatják Nagy József legújabb darabját, a Megnevezhetetlent

Augusztus 9-én és 10-én a macedóniai Ohridban, az Ohridi Nyári Fesztivál programjában láthatja majd a közönség a magyarkanizsai Nagy József Megnevezhetetlen című előadását, amelynek ünnepélyes világbemutatóját júniusban tartották meg Prágában, a Nemzeti Színház előtti Piazzetta téren, ahol a darab a fesztivál Intersection részének legnagyobb közönségsikere volt.

A prágai kritikusok a Megnevezhetetlent Nagy József egyik legszebb előadásaként határozták meg. A prágai fesztiválon a közönség szinte egy lépésnyi távolságról láthatta az előadást, jószerivel a színészekkel egy térben létezve, ugyanis mindössze egy áttetsző plexifal választotta el a nézőket a táncosoktól. A prágai fesztivált követő színpadi változatot a közönség egy, a díszlethez közvetlenül illesztett ülőkéről figyelheti majd, szintén néhány méternyire a fellépő művészektől. Mindezek a játék stílusára is kihatnak, aminek köszönhetően az alkotók rendkívül kifinomult, bensőséges, a legkisebb részletekre is kiterjedő játékmódot formáznak meg. A hatást csak fokozza, hogy a rendező egyáltalán nem használ mesterséges fényeket, csupán rejtett gyertyafényeket alkalmaz. „Az előadás születése alatt Paul Celan versei inspiráltak bennünket. Az ő verseit olvasva, belülről figyelve próbáltunk meg formát adni ennek a rendkívül sűrű szövésű, intenzív táncnak.” (Nagy József) Az elő-bemutató kritikusai szerint Nagy egyik legszebb előadása a Megnevezhetetlen, egyfajta magyar nó színháznak is nevezhető ez a sejtelmes hangulatú kettős rítus. A Megnevezhetetlen című produkciót a szerbiai közönség a szeptember végi belgrádi BITEF-en láthatja majd először, ezt követően a darab a Budapesti Őszi Fesztivál nyitóelőadása lesz, október 7-én a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Kamaratermében láthatja a közönség, majd a szabadkai Desiré Central Station fesztiválon játsszák ismét, november 27-én.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.