Kultúra

Numizmatikai konferenciakötetet adott ki a múzeum

Numizmatikai konferenciakötetet adott ki a múzeum

2011. augusztus 30., kedd
Numizmatikai konferenciakötetet adott ki a múzeum

Csillagászat, bányapénzek és kitüntetéstan a Móra-múzeum VIII. Numizmatika és a Társtudományok Konferenciája előadásainak anyagából szerkesztett kötetében.

A csillagászat és az éremtan kapcsolatát, a szegedi középkori pénzverés kérdéseit, a bányapénzek hétköznapi használatát és a Szent György rendhez fűződő kitüntetések eredetét is megismerhetik az érdeklődők a VIII. Numizmatika és a Társtudományok Konferencia előadásainak anyagából szerkesztett, a Móra Ferenc Múzeum közreműködésével megjelentetett kötetből. A soron következő, kilencedik konferencia a Fekete házban kerül megrendezésre október 5-7. között. A kötet 18 tanulmánya széleskörűen mutatja be a numizmatikát és társtudományait: a csillagászattól kezdve a számítástechnikán, közgazdaságtanon és kitüntetéstanon keresztül egészen az irodalom- illetve művészettörténetig találhatunk értekezéseket a 2009-ben megrendezett konferencia gyűjteményében. Az olvasók megtudhatják, milyen fontos szerepet töltött be a csillagászat a pénzverésben: a római érméktől a középkori dénárokon keresztül mutatja be a szerző a csillagászati ábrázolások változásait, átalakulását. A csillagászat mellett az úgynevezett bányapénzekről is szól a kötet, melyekkel a bányászok könnyű elvándorlását, kóborlását gátolták meg a régi időkben. A tanulmányokból kiderül továbbá, hogyan zajlottak a 17. századi financiális spekulációk, hogyan gondolkodott Mikszáth Kálmán a dualizmus korának pénzügyeiről, a papírbankók megjelenéséről, vagy milyen jellemzőkkel bírtak az orosz Szent György rendhez tartozó kitüntetések.

Lapis András

szegedi éremművész az emlékérmek megszületésének folyamatába vezeti be az olvasót: írásából kiderül, miért kellett 25 évig a fiókban lapulnia annak a Haydn éremnek, melyet végül 2009-ben jelentettek meg. A soron következő, IX. Numizmatika és Társtudományok Konferencia október 5-7. között a Fekete házban kerül megrendezésre. A kötet a Móra Ferenc Múzeum, a Magyar Numizmatikai Társulat, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének közös kiadásában, az NKA támogatásával jelent meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.