Kultúra

Első alkalommal mutatkozik be a stArt Plein Air Szegeden

Első alkalommal mutatkozik be a stArt Plein Air Szegeden

2011. július 28., csütörtök
Első alkalommal mutatkozik be a stArt Plein Air Szegeden

A csongrádi nemzetközi alkotótelepből kivált fiatal művészek mutatkoznak be péntektől a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton a fiatal alkotók részvételével először megrendezett stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelepen készült munkákat láthatja a közönség.

Mint azt

Árnyas Koppány Ákos

az MTI-nek csütörtökön elmondta, a stArt Plein Air kéthetes alkotói táborának lezárása a pénteken nyíló kiállítás. A mintegy negyven alkotásból álló tárlaton több mint egy tucat művész munkája látható.

Can Atesgunes

Törökországból,

Alex Baciu, Costin Brateanu, Florina Gaspar, Andrea Hategan, Kasza Karola Franciska

és

Tar Béla

Romániából érkezett a Körös-parti alkotótáborba, Magyarországot Árnyas Koppány Ákos,

Halla Tibor, Radványszky Levente, Ricz Géza

és

Tóth József

képviselte, Szerbiát pedig

Tijana Holpert, Bojan Novakovic, Milan Rogulja

és

Milica Vojvodic

. Az alkotásoknak nincs egységes tematikájuk, és az alkotói technika is változó. Halla Tibor két teniszező figurája például különleges, vastagon felvitt festéket alkalmazó technikával készült. Costin Brateanu absztrakt tájképei szintén textúrájukkal ragadhatják meg a közönséget. Tar Béla nonfiguratív képeket készített, Ricz Géza városképeket festett. Bojan Novakovic több alkotáson keresztül különböző használati eszközöket mutat be ironikus megközelítésben, de Can Atesgunes is saját témát boncolgatott, hiszen dinoszauruszfejeket ábrázolnak fametszetei - sorolta a kiállítás anyagából ízelítőt adva Árnyas Koppány Ákos. A Csongrádi Művésztelepet 1974-ben friss diplomás fiatal képzőművészek hozták létre, köztük Aranyi Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Rajz Tanszékének vezetője. 1990-től külföldi művészek is részt vesznek az azóta Csongrádi Plein Air Nemzetközi Alkotótelep néven működő művésztelep munkájában. Az elmúlt húsz évben öt alkalommal rendezték meg a Mesterek és Tanítványok Találkozóját, ahová a mesterek egy-egy tanítványukat hívták meg. A tanítványok első külön találkozóját 2009-ben tartották, amikor a fiatal művészek elhatározták, hogy követve mestereik hagyományát létrehozzák saját művésztelepüket. A stArt Plein Air-re keresztelt alkotótábort idén először rendezték meg. A fiatal alkotók a mesterekkel közösen is bemutatkoznak majd: augusztus 5-től a két tábor művészei közös kiállítást is rendeznek - mondta Árnyas Koppány Ákos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.