Kultúra

A Móra-múzeum lovas ereklyéi a Nyeregszemlén

A Móra-múzeum lovas ereklyéi a Nyeregszemlén

2011. július 13., szerda
A Móra-múzeum lovas ereklyéi a Nyeregszemlén

Egyedi lovas ereklyéket kölcsönöz a Móra Ferenc Múzeum a hétvégén megrendezésre kerülő Nyeregszemle tárlatához. A „Népek, lovak, évezredek” című kiállításon a Kárpát-medence elmúlt évszázadainak lovas történelmével, lovas szokásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A július 15-17. közötti programsorozaton különböző lószerszámokat, lovas díszeket is bemutatnak a Móra-múzeum gyűjteményéből.

Az Ópusztaszeri Történelmi emlékpark ad otthont az első ízben megrendezésre kerülő Nyeregszemle programsorozatnak, ahol az ember és lovának évezredes történelmét és mindmáig tartó szoros kapcsolatát állítják középpontba a szervezők. A háromnapos rendezvénysorozat „Népek, lovak, évezredek” című kiállításán a Kárpát-medence több évszázadra visszatekintő lovas szokásait, lovas történelmét ismerhetik meg az érdeklődők. A tárlaton a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének egyedi lószerszámait, lovas díszeit is bemutatják majd: a rendezvényre több, mint száz darab használati tárgyat és kiegészítőt kölcsönöz a múzeum. Szironytartós veretek, kantárrózsák, szíjvégek, több tucat sarkantyú, rozetta, patkó és zabla, valamint egy körte alakú kengyel szemlélteti majd az elmúlt évszázadok lovas történelmének különböző időszakait. A Nyeregszemlén nem csak kiállításokat tekinthetnek meg, hanem igazi huszárcsatáknak is részesei lehetnek az Ópusztaszerre látogatók; emellett megtudhatják, hogyan zajlott egy huszáreljegyzés vagy hogyan éltek a régi időkben a puszta csikósai. A hétvégén mindezek mellett folyamatos szakmai beszélgetésekkel, sólyom és lovasíjász bemutatókkal, koncertekkel, táncházzal és sok más izgalmas lovas programmal várják az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.