Kultúra

122 kötettel lett könyvkirály a 13 éves Dávid + FOTÓK

122 kötettel lett könyvkirály a 13 éves Dávid + FOTÓK

2011. június 3., péntek
122 kötettel lett könyvkirály a 13 éves Dávid + FOTÓK
Új rekord született: idén több mint 200 gyermek vett részt a Somogyi-könyvtár "Könyvkirály" elnevezésű olvasásnépszerűsítő játékában, melynek eredményhirdetésére a hagyományoknak megfelelően a Városháza dísztermében, pénteken délután került sor. A gyerekek kedvük szerint válogathattak a könyvtár által összeállított listából, melyben a koronák számával jelzik az egyes könyvek nehézségét. Könyvhéttől könyvhétig kell ismerkedniük a megmérettetésben résztvevőknek a Könyves Birodalom világával. A cél, hogy minél többet olvassanak el az adott listából. Rövid feladatlappal ellenőrzik, hogy a gyerekek valóban átrágták-e magukat a köteteken. Alsó határ nincs, ahogy tud olvasni a gyermek, már jelentkezhet, de szinte minden évben kerül egy-egy óvodás is, akinek a szülei olvassák fel a történeteket - ők általában különdíjasként végeznek. "Az irodalom, a könyvek szeretete felé szeretnénk a gyerekek és szülők figyelmét irányítani. Úgy érezzük, hogy az elmúlt öt év alatt ez sikerült is, a játék miatt sokan iratkoztak be a könyvtárba, kölcsönöztek ki könyveket. Olyan is vannak, akik ugyan nem vesznek részt a játékban, de böngészgetnek a játék olvasnivalói között" - mondta el portálunknak Kulcsár Marianna, a Somogyi-könyvtár osztályvezető-helyettese. A listán mindig van klasszikus, a gyermekek figyelmét lekötő új és sikerkönyvek egyaránt találhatók. "Ezzel megpróbáljuk a gyerekek olvasási kultúráját, olvasási szokásait is befolyásolni" - tette hozzá a könyvtáros.

Több mint húszezer oldallal aratott diadalt a király

Hopmesterként Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház színésze hirdette ki az idei játék eredményeit. A koronázási ceremónia kancellárja, Palánkainé Sebők Zsuzsanna úrhölgy - a Somogyi-könyvtár igazgatónője - koronázta meg a Könyves Birodalom új uralkodóját, a 13 éves Simon Dávidot, aki a Jerney János Általános Iskola tanulója. 122 darab könyvvel nyerte el a királyságot, ez összesen 20.073 elolvasott oldalt jelent. A király után a főkönyvhercegek megválasztása következett, 73 kötettel Farkas Péter (Arany János Általános Iskola) és 69 könyvvel Simon Zsófia (Jerney János Általános Iskola) érdemelte ki a megtisztelő címet. Könyvhercegként köszöntötték Pálfi Fannit (Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola), Horváth Pannát (Béke Utcai Általános Iskola), Nádudvari Nórát (Makkosházi Általános Iskola) és Csóti Kristófot. "A Könyves Birodalom tagjaként vállalom, hogy ezután is mindent megteszek azért, hogy a birodalmat minél jobban megismerjem. Tartományaink látogatását másoknak is ajánlom" - kezdték esküjüket a birodalom új főméltóságai. Idén több mint ötven gyermek került valamiképpen be a királyi udvartartásba. A Könyves Birodalomhoz három, illetve négy éve hű olvasókat bronz- és ezüstlovaggá ütötte az új könyvkirály.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.