Kultúra

Teljesen megújul a magyar filmtámogatási rendszer

Teljesen megújul a magyar filmtámogatási rendszer

2011. május 2., hétfő
Teljesen megújul a magyar filmtámogatási rendszer

Teljesen megújul a magyar filmtámogatási rendszer: Magyar Nemzeti Filmalap néven alakul a magyar filmgyártást támogató közhasznú vállalat - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Andrew G. Vajna.

A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az új filmtámogatási és -gyártási rendszerben a pályázatok elbírálásakor a hangsúly a forgatókönyvekre kerül, és a projektekről öttagú szakértői bizottság dönt. A testület tagjai pályázat útján nyerik el tisztségüket egy évre, a bizottságba filmes szakembereket - forgatókönyvírókat, rendezőket, forgalmazókat - várnak. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, idén 3-4, 2012-től évente 8-10 játékfilm támogatását tervezik. A kormánybiztos szerint az állami költségvetésből kétmilliárd forint áll majd a filmalap rendelkezésére, de a jövőben "megpróbálják feljebb tornázni" az összeget. A finanszírozás jelenlegi problémáit megoldandó konszolidációs alapot hoznak létre, hogy az elmaradt támogatásokat rendezzék. Az új rendszer kialakításával a legfőbb cél, hogy a közönség - mind Magyarországon, mind pedig külföldön - visszatérjen a magyar filmekhez - emelte ki

Vajna

, hozzátéve, hogy fontos az átláthatóság megteremtése. A kormánybiztos beszámolt arról is, hogy az új filmtámogatási rendszerhez szükséges törvényi változások már folyamatban vannak, és a filmalap várhatóan május végén alakulhat meg.

Havas Ágnes

filmes szakember, Andy Vajna tanácsadója elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Filmalapot a Nemzeti Vagyonkezelő hozza létre. A cég két lépésben jön létre: az elsőben a pályáztatás, a projektfejlesztés, a gyártás, a forgalmazás és a pénzügyek kerülnek az új filmalaphoz, a másodikban pedig bizonyos vagyonelemek. A Magyar Nemzeti Filmalaphoz kerülnek pályáztatásra a játékfilmek, beleértve a koprodukciós munkákat, az egész estés animációs filmeket, valamint a mozikba kerülő egész estés dokumentumfilmeket. A tévéfilmek, kisjátékfilmek, egyéb dokumentumfilmek és animációs alkotások támogatása terén pedig szoros együttműködést alakítanak ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal, amelynél idén 725 millió forint értékű támogatásra lehet majd pályázni. Havas Ágnes utalt arra, hogy támogatják majd az új tehetségeket is: külön lehet majd pályázni első filmek, illetve kísérleti filmek forgatókönyveivel. A filmalap nemzetközi tevékenységet is végez, beleértve az európai uniós támogatási rendszerek magyarországi képviseletét, a "fesztiváloztatást" és a nemzetközi forgalmazást - mutatott rá Havas Ágnes, megjegyezve, hogy eddig állami cég nem foglalkozott a magyar filmek központosított külföldi értékesítésével. A pályázati rendszer folyamatos lesz, és a filmalap nem számít majd fel pályázati díjat. Be lehet adni forgatókönyveket, filmötleteket, szinopszisokat vagy adaptációs javaslatokat - sorolta a részleteket Havas Ágnes, kiemelve, hogy a pályázók kizárólag referenciával nyújthatják be igényüket, a megvalósításban pedig a kezdetektől fogva jelen lesz a filmalap egy-egy képviselője. Új elem, hogy a produkcióknak létre kell hozniuk egy projekt céget.

Radnai Károly

pénzügyi tanácsadó a finanszírozás részleteiről szólva elmondta: "koncepcionális váltásra" kerül sor, kétlépcsős támogatási rendszer lép életbe. Az alaptámogatásra szélesebb körből várható jelentkezés, ennek mértéke legfeljebb 150 millió forint vagy a költségvetés 50 százaléka. Az ezen felüli támogatás szigorúbb feltételekhez kötött és a filmalapnak sokkal nagyobb beleszólása lesz a produkciókba. A szervezet emellett részesedik a bevételekből, "mintegy koprodukciós partnerként" lép fel. A tervek szerint megszűnik a normatív, utólagos támogatás - közölte Radnai Károly, hozzáfűzve, hogy az új rendszerben is megmarad a 20 százalékos adókedvezmény. A filmes vagyonelemeket tekintve a filmalaphoz kerül a MAFILM, a MAFILM Audio, ezek ingatlanjai, a Magyar Filmlaboratórium, a MOKÉP és ingatlanvagyona, valamint a Nemzeti Filmarchívum filmjogai. Az állami stúdiók - a Hunnia, a Dialóg, az Objektív és a Budapest - helyzetét még vizsgálják, "ezeknek a megszüntetése folyamatban van" - fogalmazott Havas Ágnes, hozzáfűzve, hogy a "jó filmes anyagokat" át fogják nézni, és amit megvalósíthatónak találnak, azt átveszi a filmalap. A volt Nemzeti Filmiroda, amely 2007 óta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda Igazgatóságaként működött, átkerül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felügyelete alá. Ez azt jelenti, hogy a szervezet hatóságként léphet fel a jövőben, ha valamiféle visszaélésre derül fény - fejtette ki Havas Ágnes. Andrew Vajna a további tervekről szólva elmondta, hogy fenn akarják tartani az art mozik támogatását, de ennek jövőbeni rendszere még nem tisztázott. Szó esett egy olyan tévécsatorna indításáról is, amely a filmalap és a filmarchívum együttműködéséből jönne létre. Havas Ágnes elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai együttműködést akar kialakítani az ELTE új filmkészítő szakirányával, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is közös workshopok indításával, tanoncprogram életre hívásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.