Kultúra

Bokrétaavató Makovecz Imre makói fürdőjénél

Bokrétaavató Makovecz Imre makói fürdőjénél

2011. május 5., csütörtök
Bokrétaavató Makovecz Imre makói fürdőjénél

Impozáns műalkotásnak nevezte a Kossuth- és Ybl-díjas építész, Makovecz Imre által tervezett makói fürdőt a beruházás csütörtöki bokrétaavató ünnepségén a kivitelező Keviép Kft. ügyvezető igazgatója, Miklóssy Ferenc.

A 12 ezer négyzetméteres alapterületű fürdőkomplexum, amelynek formáját meghatározzák a

Makovecz Imre

épületeire jellemző ívelt kupolák, égbetörő kecses oszlopok és ragasztott fa tetőszerkezetek, négy, funkciójában és stílusában is elkülönülő részre osztható. A makói termálvizet és a Maros gyógyiszapját hasznosító gyógyászati részlegben beltéri és kültéri gyógymedence, gyógytorna-medence és súlyfürdő is lesz. A mellette épülő blokkban szauna, gyermekmedence, étterem és öltöző várja majd a vendégeket. A fürdő látványának meghatározó eleme lesz a kör alakú fogadóépület, és a hasonló alaprajzú, toronnyal kiegészített részleg, ahol három élménymedence szolgálja majd a kikapcsolódást. Az előkészületi munkálatokkal együtt 3,6 milliárd forintos fürdőberuházáshoz a makói önkormányzat több mint másfél milliárd forintot nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán. Az ünnepséget csütörtökön abból az alkalomból tartottak, hogy a tervek szerint késő őszre elkészülő épület elérte legmagasabb pontját. A 76 éves építész elmondta, hogy tervei alapján sorra épülnek Erdélyben a templomok, új házak születnek Magyarországon, Németországban, még a brazíliai Sao Paulóban is, és készül az új fürdő Makón. Makovecz Imre megjegyezte: Budapesten soha nem volt megrendelése és nem is lesz. "Talán ami túlságosan ide kötődik, az a fővárosnak nem kell" – fogalmazott az építőművész, hozzátéve, hogy minél messzebb megy Budapesttől, annál közelebb jut a hazájához. A tervező szeret Makóra jönni, mert - mint mondta - a Maros-parti településen "összeér a természet és az ember". Arra is kitért, hogy a magyar Alföld alatt egy triász kori tenger rejtőzik, a mélybe fúrva gyógyvíz tör elő. Ennek a kincsnek köszönhetően Makón is sokan pihenhetnek és gyógyulhatnak majd. A fürdőépület kivitelezése nagyjából a felénél tart, a második szakasz azonban sokkal aprólékosabb és időigényesebb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.