Kultúra

Korhatáros kiállítás a szentesi múzeumban

Korhatáros kiállítás a szentesi múzeumban

2011. április 17., vasárnap
Korhatáros kiállítás a szentesi múzeumban

Ritkán rendeznek kifejezetten felnőtteknek szánt tárlatokat a különböző kiállítóhelyeken. Ezúttal azonban a szentesi Koszta József Múzeumban egy nem szokványos, inkább pikáns témát körbejáró, kultúr- és orvostörténeti szempontból is különleges kiállítás nyílik az erényöv titkos történetéről április 19-én, kedden 16.30-kor.

A középkori történetek szerint a Szentföldre induló keresztes lovagok folyton attól rettegtek, hogy az otthon maradt hitvesek hűtlenek lesznek hozzájuk. A harcosoknak valahogyan gondoskodniuk kellett a magára hagyott hitves jó erkölcseiről; e célt szolgálta a jól ismert kíméletlen eszköz, a férfiúi elnyomás szimbóluma, az erényöv. A szentesi múzeumban nyíló kiállítás igyekszik lerántani a leplet az erényöveket körbelengő titkokról. A köztudatban élő elképzelések alapvetően hamisak az erényövvel kapcsolatban - mint a tárlat anyagából kiderül, mindezek valójában egy 18. századi mítoszon alapulnak. Az erényöv története sokkal inkább a modern korról szól, pontosabban arról, hogy a 20. század embere miként akarta a középkor kultúráját szemléltetni. A rendezők elsősorban a felnőtteket célozzák meg a kiállítással. 14 éven aluliakat nem engednek be a kiállítótérbe, a 14-16 év közötti fiatalok pedig csak szülői felügyelettel, illetve tárlatvezetéssel tekinthetik meg az erényöv titkos történetét bemutató tárlatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.