Kultúra

Csillagösvény nyílik Ópusztaszeren + FOTÓK + HANG

Csillagösvény nyílik Ópusztaszeren + FOTÓK + HANG

2011. április 29., péntek
Csillagösvény nyílik Ópusztaszeren + FOTÓK + HANG

Új élménypark sövény- és vesszőlabirintusokkal

A Tejút régi magyar nevét, a Csillagösvényt viseli az a közel két és fél hektáron elterülő új látványosság, mely az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szomszédságában fekszik. Legnagyobb kiterjedésű eleme az a 3,5 kilométer hosszú sövénylabirintus, amelynek közepe a Csodaszarvast mintázza, melyet hidak és kilátók tesznek még érdekesebbé. A május 14-én nyíló Csillagösvény élményparkban útvesztők, számháborúpálya, logikai labirintusok várják a kilátogatókat Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékpark mellett. „Több mint tíz éve foglalkozom azzal a gondolattal, hogy egy ilyen labirintusparkot létrehozzak” – mondta el portálunknak Gergely Gábor, a látványosság megálmodója és tulajdonosa. „Angliában a sövénylabirintusoknak több száz éves hagyománya van. Ezért is választottuk alapanyagul a sövényt és a vesszőt, mivel a terület a Kiskunsági Nemzeti Park része, ahol meghatározták, hogy milyen növényeket, anyagokat használhatunk. A fűzfonat labirintus 1200 méter hosszú kerítése például a Tisza partjáról szedett vesszőből készült. A nagylabirintushoz pedig fagyaltöveket használtunk, amiket csepegtető öntözéssel nevelünk. Még két-három év is eltelhet, hogy a most elültetett sövény embermagasságúra nőjön. Addig is egy kifeszített hálónak köszönhetően a látogatók próbára tehetik tájékozódó képességüket.”

A magyar őstörténet jelképei

Tavaly októberben kezdték el az építkezést, melyhez a Bodrogi-Bau Kft. nyújtott segítséget. A megvalósítás pályázati támogatással sikerült, a 120 millió forintos beruházás felét uniós és hazai támogatás fedezte. Az élménypark sövényútvesztője a Csodaszarvast, míg a másik egy honfoglalás kori övcsatot formáz, mely 1200 méter hosszúságú, embermagasságú falait fűzfavesszőkből fonták. A térképek mellett találós kérdések segítik majd a látogatók tájékozódását. A labirintusból kivezető utat a magyarsággal, a természettel kapcsolatos feladványok helyes megfejtésével találhatják majd meg. Az elültetett fák növekedésével a látogatók a számháborúpályát is birtokba vehetik, akik pedig szellemi kihívásra is vágynak, hat logikai labirintusban próbálhatják ki képességeiket.

Egész napos kaland Ópusztaszeren

Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója elmondta, hogy az intézmény a vendégek kiszolgálása mellett igyekszik ismeretanyagot is átadni a látogatóknak, és ehhez kiválóan kapcsolódik majd a Csillagösvény, amely játékos formában ismerteti meg a magyar történelmet a vendégekkel. Így az emlékpark látogatói a fejlesztéseknek köszönhetően akár egy hosszú napot is eltölthetnek Ópusztaszeren.
Hallgassa meg a Gergely Gáborral, a Csillagösvény megálmodójával és tulajdonosával készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.