Kultúra

Kovács Gyula plakátja a Szubjektív Szeged kiállítás közönségdíjasa

Kovács Gyula plakátja a Szubjektív Szeged kiállítás közönségdíjasa

2011. március 21., hétfő
Kovács Gyula plakátja a Szubjektív Szeged kiállítás közönségdíjasa

Kovács Gyula Tisza című alkotása kapta a fiatal képzőművészek csongrádi megyeszékhellyel kapcsolatos plakátjait bemutató Szubjektív Szeged kiállítás közönségdíját; az elismerést hétfőn adták át a Reök-palotában.

Kéttucatnyi fiatal szegedi képzőművész, egyetemi hallgató és alkalmazott grafikusként dolgozó alkotó készített plakátot a Szubjektív Szeged című tárlatra, amelyet a közelmúltban felújított Kölcsey utcán láthatott a közönség – mondta

Nátyi Róbert

, a Regionális Összművészeti Központ művészeti vezetője a díjátadón. Legtöbben a város egy-egy részletét, szimbolikus épületeket, építményeket tartottak érdemesnek arra, hogy segítségükkel megörökítsék a város iránti érzelmeiket egy szellemes képen. Az izgalmas műveknek sikerült olykor markáns és radikális visszhangot is kiváltania a nézőkből, az egyik provokatív plakátot össze is törték ismeretlenek. A nézők közül több százan adták le voksukat a nekik legjobban tetsző műre, a szoros versenyben végül néhány szavazat döntött a végső győztesről. A Szegedi Tudományegyetemen rajzszakos hallgatóként tanuló, mellette alkalmazott grafikusként is dolgozó Kovács Gyula elmondta: plakátjának alapjául a Tisza szegedi kanyarulatának ívét használta fel, az alakzatot színes fraktálokkal egészítette ki, a kép hátterének pedig a város térképének részletét használta fel. Hozzátette: a plakáttal leginkább Szeged hangulatát igyekezett visszaadni. A művészi plakát műfaja néhány kivételtől eltekintve eltűnt a magyar hétköznapokból, a kereskedelmi plakátok és grafikák esetében pedig sokszor a megrendelők "csökönyössége" akadályozza, hogy valódi értékek szülessenek – fogalmazott Kovács Gyula. A Szubjektív Szeged kiállítás az elmúlt száz esztendő szegedi festészetét bemutató Közös értékeink című tárlat kísérőrendezvénye volt. A kizárólag magánygyűjtemények anyagából összeállított kiállításra eddig több mint négyezren voltak kíváncsiak, ezért a tárlatot április 3-ig meghosszabbították.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.