Kultúra

Kossuth Tivadar képei a Tamási Galériában

Kossuth Tivadar képei a Tamási Galériában

2011. március 22., kedd
Kossuth Tivadar képei a Tamási Galériában

Új alkotásokkal is jelentkezik Kossuth Tivadar, a bibliai témájú, szürrealisztikus kompozícióiról ismert festőművész a Tamási Galériában szerdán nyíló kiállításán.

Az április 17-ig látható tárlaton az utóbbi öt évben készült 25-30 olaj-vászon képet láthat a közönség, amely a Szatymazon élő, vajdasági származású művészt az utóbbi évtizedben a Tamási Művészkert nevű, meghívásos képzőművészeti alkotótábor résztvevőjeként is megismerhette.

Kossuth Tivadar

az MTI-nek elmondta: a Tamási Galériában a rá jellemző bibliai és cirkuszi témákat feldolgozó, már bemutatott művei - többek között az Utolsó vacsora, a Siratófal, A kertészlány álma - mellett új festményeket is kiállít. A művész megemlített két, most befejezett kompozíciót: egy 100-szor 80 centiméteres festményt, amely szavai szerint különleges világban ábrázolja Jézus jeruzsálemi bevonulását, valamint egy Máriát a kis Jézussal ábrázoló ikont, amelyet szülőfaluja, Törökbecse szerb kápolnájának készített a szent hely pravoszláv búcsújárásának ünnepére. "Én úgy szeretem a figurákat megalkotni, hogy az, aki a kép előtt áll, úgy érezze, ott van köztük" - mondta alkotásmódjáról a harsány színekkel dolgozó, képein

Chagallt, Picassót

és

Henri Rousseau-t

egyaránt idéző művész. A 64 éves, 1993 óta Magyarországon élő Kossuth Tivadar ikonfestő édesanyja hatására ismerkedett a festészettel. Kezdetben kerámiaszobrokat és nagy méretű mozaikképeket készített, az 1980-as évek óta kizárólag festészettel foglalkozik. Számos hazai galéria mellett egyéni és csoportos tárlatokon mutatkozott be genfi, müncheni, párizsi, belgrádi kiállítótermekben. Művészetének tisztelői közt tartja számon

Geraldine Chaplin

amerikai színésznőt,

Richard Attenborough

brit rendező-producert és a már elhunyt

Danilo Kis

szerb írót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.