Kultúra

Páratlan éremgyűjtemény látható Szegeden

Páratlan éremgyűjtemény látható Szegeden

2010. november 19., péntek
Páratlan éremgyűjtemény látható Szegeden

Egyedülálló éremgyűjteménnyel gazdagodott a szegedi Móra Ferenc Múzeum numizmatikai tára; a tavaly elhunyt tekintélyes gyűjtő, Szolláth György 178 darabos éremportré-sorozatát péntektől a múzeum kupolájában tekinthetik meg az érdeklődők.

Szolláth György

a XX. századi magyar éremgyűjtés egyik legjelesebb alakja volt. Több mint ötven év alatt hatalmas kollekciót halmozott fel. A vélhetőleg több ezer darabos anyag nagy részét még életében eladta vagy elajándékozta, de a legértékesebb darabokat megőrizte. A 178 darabos, becslések szerint mintegy ötmillió forint értékű éremportré-sorozatot a gyűjtő 2009-ben bekövetkezett halála után özvegye a szegedi múzeumnak ajánlotta fel. A kollekció a legnevesebb magyar éremművészek és szobrászok portréérmeit foglalja magában. Hatvan darab a két világháború között készíttetett híres Gáti-féle sorozathoz tartozik. Ezen túl további számos jelentős érme származik az 1945 előtti időszakból - mondta

Ujszászi Róbert

, a múzeum numizmatikusa. Hozzátette: ez a kollekció a 20. századi éremművészet "legjelesebb foglalatát" adja, ami eddig közgyűjteményben nem volt fellelhető. Számos olyan darab is található a kollekcióban, mely igazi kuriózum, ugyanis több művész csupán csak ezt az egy példányt készítette el magáról.

A gyűjteményt a múzeum pályázati pénz segítségével szimbolikus összegért vette meg az özvegytől, ezzel kiemelkedő kulturális értékkel gazdagítva az eddig is több mint 60 ezer darabos szegedi numizmatikai tárat. A gyűjtemény elsősorban a Csongrád megyei numizmatikai értékekre koncentrál, de időnként jelentősebb gyűjtemények darabjai is Szegedre kerülnek. A fővároson kívül ez az egyetlen, ma is szakemberrel működő éremtár. Anyagához a Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria kincsei mérhetőek - közölte Ujszászi Róbert. Jelenleg a tár anyagából csupán a Szolláth-kollekció látható, ugyanis nincs Szegeden állandó numizmatikai kiállítás, de ennek rövid időn belüli megvalósításán már dolgoznak - tette hozzá a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.