Kultúra

Biliárd az egész világ – érkezik a Platonov

Biliárd az egész világ – érkezik a Platonov

2010. november 16., kedd
Biliárd az egész világ – érkezik a Platonov

Biliárd és művészet együtt, összeköti őket a játék, ami a Maladype Színház lételeme. A társulat vendégjáték-sorozata folytatódik: novemberben ismét eljönnek, és új produkciójukat: a Platonovot mutatják be a szegedi Reökben.

A produkció érdekessége, hogy díszlete egyetlen biliárdasztalból áll, ezt ülik körbe a nézők és e köré szerveződik az egész előadás. A színészek a dialógusok közben pedig játszanak, szerepeket és természetesen biliárdot. A biliárdgolyók folytonos rendezgetése-ütköztetése modellezi a szereplők szintén folyamatosan átrendeződő viszonyrendszerét, őket is hol a tudatos tervezés, hol a véletlen löki egymás felé, vagy éppen taszítja el egymás közeléből. Így az egész nagyon koncentrálttá válik, hiszen az „egymással partiban levés”, az együttes játék miatt az előadás állandóan vibrál. A biliárdasztal persze nemcsak játékra szolgál, szerelmi légyottok és üzleti csatározások helyszínévé is válik.

Csehov

művét

Balázs Zoltán

, a társulat vezetője állítja színpadra. És hogy miért erre a darabra esett a választás, a rendező elárulta: „A Platonovban a generációs problémák mellett rendkívül élesen jelenik meg egy fiatalember hevülete, vehemens kritikája a világgal, a környezetével szemben, s ez – úgy érzem – tökéletes alapanyagot kínál egy olyan társulat számára, amely saját folyamatos újrafogalmazására törekszik.” A társulat vezetője elmondta, szem előtt tartva színészeik tehetségét, fejlődésük irányát és a társulat egészére jellemző művészi folyamatot, olyan előadást szerettek volna létrehozni, melyet Csehov eredeti gondolatainak megfelelően „egyszerűen, primitíven” kellene játszani, jó színészekkel; madarak és kellékek teremtette hangulat nélkül. Az előadás a társulat tagjainak nyers, eleven és ironikus szemléletét tükrözi. Csehov Platonovja a Maladype Színház előadásában november 22-én, 19 órától tekinthető meg a szegedi REÖK-ben. Jegyet elővételben 1200 Ft-ért, a helyszínen pedig 1500 Ft-ért vásárolhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.