Kultúra

Vaszy és Istvánffy nyomában a Somogyi Napján

Vaszy és Istvánffy nyomában a Somogyi Napján

2010. október 15., péntek
Vaszy és Istvánffy nyomában a Somogyi Napján

1991 óta október közepén évente megrendezik a Somogyi-könyvtári Napot. „Magunk megtisztelése ez az ünnep” – mondta el portálunknak a nap főszervezője, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője.

A Somogyi-könyvtári Nap a bibliotéka 1883. október 16-i megnyitásának évfordulójához kapcsolódik, mindig az ehhez legközelebb eső csütörtökön tartják a könyvtárosok. A jeles esemény általában ünnepi felolvasóülésből és hozzá kapcsolódó kiállítás-bemutatóból áll, és két év óta királysétákat is rendeznek ezen a délutánon. A királyséta onnan kapta nevét, hogy az 1883-as királynapok útvonalát járják be, megtekintve azokat az épületeket, amelyeket Ferenc József akkor adott át a szegedieknek. A túra hosszabb változatát a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség Szegedi Vörös Metor Sportkör Természetjáró Szakosztályának támogatásával szombaton hirdeti meg a könyvtár.

Királytúra

A Királytúrához kapcsolódó virtuális kiállítás megtekinthető itt! A vezetett túrák szombaton 10 órakor indulnak, bővebb információ és előzetes jelentkezés e-mailben, illetve a 62/425-525/143-as telefonszámon.

A felolvasóülés idén két kort érintett. 2003-ban került a könyvtárba

Vaszy Viktor

hagyatéka a család jóvoltából. Vaszy gyermekkorából, valamint fiatal művészkorszakából válogatott érdekes kéziratokat, kottákat, képeket a hagyatékot feldolgozó

Dobó Katalin

. Az előadó a híres karmester szellemes megjegyzéseinek felidézésével – melyeket Vaszy színházjegyek hátuljára vagy kottalapokra írt fel – igazán élővé tette ismertetőjét. A másik előadás a 16. század végére, 17. század elejére kalauzolt vissza.

Istvánffy Miklós

A magyarok történetéről című művének különböző kiadásait ismertette

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet

. A fókuszban a Somogyi-könyvtárba került példány állt, az 1622-es első kiadás olyan kötete, amely a szöveget gondozó és kiadásra előkészítő udvari könyvtárosé,

Sebastian Tengnagelé

volt. Az is elképzelhető, hogy magától

Pázmány Pétertől

, a kiadás megrendelőjétől kapta tiszteletpéldányként a tudós bécsi könyvtáros. Az Istvánffy-mű kiadásainak kapcsán áttételesen a könyvtár első igazgatójára,

Reizner Jánosra

– a történelemkedvelő ügyvédre – is emlékeztek, aki tudta, hogy az alapító Somogyi Károly gyűjteményében fellelhető Istvánffy munkája, és neki köszönhetően a történetíró minden jelentős kiadása megtalálható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.