Kultúra

Szeged piros aranya: megkezdődött a paprikafesztivál + FOTÓK

Szeged piros aranya: megkezdődött a paprikafesztivál + FOTÓK

2010. október 1., péntek
Szeged piros aranya: megkezdődött a paprikafesztivál + FOTÓK
Az immár hagyományossá vált Szegedi Paprikafesztivált az idén 3 naposra tervezték. Pénteken délelőtt – szakmai nap keretében – a Fekete Házban Paprika és egészség címmel konferenciát rendeztek a biogyümölcsök és –zöldségek termesztéséről, filmeket mutattak be a C vitaminról és a paprikásokról, Somogyi György pedig Szeged legismertebb fűszernövényének jövőjéről tartott előadást. A megyeháza elől induló, a Széchenyi téren és a Kárász utcán keresztül vonuló lovasokból, dobosokból, vonósa bandából, népi táncosokból álló menet a Dugonics térre érkezett, itt tartották meg a fesztivál ünnepi megnyitóját, melynek főszervezője a Rendezvényház Nonprofit Kft., fő támogatója pedig a megyei önkormányzat volt. A téren felállított sátrak alatt vásárosok kínálták legkülönfélébb portékáikat, volt kürtős kalács, biolekvár, -méz és –savanyúság, finom borok és pálinkák, helyben készített friss rétes, házi készítésű szappanok, kézműves termékek és rengeteg paprika, hiszen annak jutott a főszerep. A fesztivál célja volt és maradt a magyar konyha máig legnépszerűbb, legmarkánsabb fűszerének népszerűsítése. A megnyitón Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke a hungaricumok újrafelfedezéséről és a hagyományok tiszteletéről beszélt. „Sok jó kincsünk van” – hangsúlyozta az elnök asszony –, „ezek között az egyik nagyon fontos a paprika. Ez a vidék a paprikáról szól, ezért érdemes felfedezni, népszerűsíteni. Érdemes újra visszatalálnunk a hagyományainkhoz, a hagyományos magyar élelmiszerekhez, a szegedi paprikához.” Ezt követően okleveleket és érmeket adtak át a szegedi paprika nagyköveteinek. Hárman részesültek e rangos elismerésben: Somogyi György, a Szegedi Paprikakutató Intézet igazgatója, Tóth István történész, muzeológus és B. Nagy László országgyűlési képviselő, Szeged polgármesterjelöltje. A cím birtokosának az a feladata, hogy Magyarország egyik nemzeti kincsét, hungaricumát, a szegedi paprikát népszerűsítse a világban, kulturális és közéleti fórumokon. A kitüntetettek nevében B. Nagy László köszönte meg az elismerést. Elmondta, hogy 1983-ban a diplomadolgozatát éppen a szegedi paprika témakörében írta, nagyszülei pedig ugyancsak foglalkoztak e fűszernövénnyel, ők még lábbal taposták, áztatták az erős paprikát, hogy édes-nemeset tudjanak előállítani belőle. A képviselő később is közeli nexusba került a szegedi unikummal, hiszen 8 éven keresztül a Gabonakutató és Paprikakutató Intézetben dolgozott Öthalmon. „Az elismerés kötelezni fog arra” – erősítette meg B. Nagy –, „hogy Szeged hírnevét, a híres szegedi paprikát itt helyben, országosan és külföldön is népszerűsítsem, aminek én szívesen eleget is teszek.” Csongrád megye turisztikai és gasztronómiai hírnevének öregbítése címén – ebből az elismerésből évente 3 adható – az ópusztaszeri Kemencés csárda kapta az elismerést. A díjat Zsótér Edit tulajdonos vette át. A megnyitót a Kurul dobosok káprázatos produkciója követte, majd gyermektáncház az Üsztürü zenekarral. Egész este neves előadóművészek, együttesek fellépésével folytatódik a mulatság.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.