Kultúra

Október második vasárnapján nyit a Vásárhelyi Őszi Tárlat

Október második vasárnapján nyit a Vásárhelyi Őszi Tárlat

2010. szeptember 22., szerda
Október második vasárnapján nyit a Vásárhelyi Őszi Tárlat

Izgalmas, érdekes, az előző éveket némiképpen túlszárnyaló kiállítás lesz az 57. Vásárhelyi Őszi Tárlat, amelynek megnyitóját október második vasárnapján tartják az Alföldi Galériában - közölte Nagy Imre művészettörténész.

Mint azt a Tornyai János Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, a zsűri csaknem hatszáz beadott műalkotás közül választotta ki azt a kétszázhetvenet, melyet a nagyközönség is láthat majd. Az Őszi Tárlat a magyarországi kortárs művészetben megjelenő ábrázoló, figuratív, realista törekvéseknek kíván otthont adni. A több mint félévszázados múltra visszatekintő kiállítás maradt lényegében az egyetlen, amely a teljes hazai és határon túli mezőnyből fogad be műveket, ha azok megütik azt a szintet, melyet az adott évben a zsűri kijelöl - fogalmazott a szakember.

Nagy Imre

szerint a tárlat renoméja újra emelkedőben van, ezt bizonyítja, hogy olyan, a szakmában már biztos helyet kivívott és nemzetközileg is jegyzett alkotók is fontosnak tartják a megjelenést, mint

Fehér László, Kovács Péter

vagy

Szikora Tamás

. A kiállítás növekvő szakmai súlyát jelzi az is, hogy az alkotásaival szereplő 167 művész több mint egyharmada negyvenévesnél fiatalabb. Némi csáberőt jelenthet a kortárs magyar tárlatok között szokatlanul magas összegű, nettó egymillió forintos pénzjutalom is, amely a fődíjjal, a Tornyai-plakettel együtt jár - vélekedett az igazgató. Hozzátette: az Őszi Tárlat népszerűségét erősíti, hogy a kortárs törekvések között is előtérbe kerültek a figuratív, ábrázoló tendenciák - bár való igaz, hogy az alkotások másfajta eszmei mondanivalót hordoznak, mint a hetvenes, nyolcvanas években -, így az átlag látogató számára mégis könnyebben befogadható művekről van szó. A hagyományos festői témák, a tájkép, a csendélet, a portré rangjának emelkedése is hozzájárul ahhoz, hogy friss, eleven anyagával a vásárhelyi tárlat egyedülálló a hazai kortárs kiállítások körében - hangsúlyozta a szakember. A november végéig látogatható kiállításon 132 festményt, 52 grafikát, 84 szobrászati és plasztikai művet, valamint 2 műfajilag nehezen besorolható alkotást láthat a közönség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.