Kultúra

Nem csak elvont fogalom – kulturális örökség + VIDEÓ

Nem csak elvont fogalom – kulturális örökség + VIDEÓ

2010. szeptember 20., hétfő
Nem csak elvont fogalom – kulturális örökség + VIDEÓ
Hétvégén nyitott kapuk várták a kulturális örökség iránt érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) keretében. Szegeden egyebek között a városháza, a Somogyi-könyvtár és a Szent István téri víztorony nyitotta meg kapuit. A kétnapos rendezvénysorozat 1984-ben megfogalmazott gondolata - hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára - az évek során alapjaiban nem változott. A rendezvény honlapja szerint az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz többek között annak érdekében, hogy megismertessék, közelebb vigyék az európai polgárokat kulturális örökségükhöz. Magyarország először 1999-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, idén pedig a „Felemelő század”, „a nemzeti styl” jegyében hirdették meg a programokat.

Kulturális nagyvállalkozók

„A Múzeumok Éjszakája mellett a közönség számára talán a legszimpatikusabb kulturális nagyvállalkozás a Kulturális Örökségvédelem Napjai, vagy máshol a Nyitott Műemlék Napja” - mondta el portálunknak Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a Somogyi-könyvtár gyűjteményi osztályának vezetője, hétvége szervezője. Azzal, hogy nemcsak műemlékek, hanem olyan kulturális intézmények is bekapcsolódnak a programba, amelyek kulturális örökséget védenek vagy szolgáltatnak, széles paletta kínálkozik az érdeklődők számára. Az örökségnapok alapvető eszmeisége, hogy olyan épületeket, az épített kulturális örökség darabjait, amelyekben egyébként működnek intézmények, az érdeklődők megismerhessék ezeken a napokon ingyenesen, vezetővel. Az a cél, hogy ne csak egy elvont fogalom legyen az például, hogy Festetics-palota, hanem végig is lehessen járni ezeken a napokon - összegzett a főkönyvtáros. A Somogyi-könyvtár 2006-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, azóta folyamatosan rendezik a különleges hétvégéket, alkalmazkodva a tematikához. Bár városi sétákat is terveztek, aminek a mostoha időjárás nem kedvezett, mégis jöttek érdeklődők, az eső csendesedével egész szép számmal. „Kiléptünk a házból, és a helyismereti gyűjteményünk tudására alapozva sétát hirdettünk meg a Belvárosi temetőben is, amely egy sorozat első része” - árulta el Szőkefalvi-Nagy Erzsébet.

Kulturális „visszaesők”

Alapvetően a Somogyi-könyvtár szempontjából az esemény legfontosabb erkölcsi mozgatórugója, hogy nagyon nívós, komoly felkészülést igénylő programokat kínáljanak ajándékként az aziránt fogékony látogatóknak. Először nehéz csak becsalogatni őket, utána jönnek a „visszaesők” - tudtuk meg a főkönyvtárostól. Szombaton például volt olyan, aki ugyanazt a témát délelőtt és délután is végighallgatta. „Hihetetlen élmény látni, hogy az emberek jól érzik magukat, és közben értékes tartalmat adunk át, természetesen kötetlenebb formában, mintha ez egy rendes előadás lenne” - tette hozzá a főkönyvtáros. Az idei napoknak a bibliotékában a „Láthatatlan képtár” volt az egyik fő attrakciója. A munkaszobákból szinte az összes zsűrizett, korábban díjazott, a huszadik századi képzőművészet jeleseitől származó műtárgyat kiállították, de szellemi barangolásban is lehetett része az érdeklődőknek az Emlékkönyvtár értékes könyveinek történetében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.