Kultúra

Hagymanapot rendeznek Ópusztaszeren

Hagymanapot rendeznek Ópusztaszeren

2010. szeptember 2., csütörtök
Hagymanapot rendeznek Ópusztaszeren

A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak, ezekről és a hagymakertészet egykori fogásairól, a növény felhasználásáról, gyógyhatásáról, valamint sok más érdekességről tanulhatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói szombaton – tájékoztatta az MTI-t Zelena András, a park kommunikációs munkatársa.

A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, és voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás és a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban. A szombati Hagymanapon az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a zöldségféle történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat. Kamarakiállítás nyílik a makói hagyma kultúrtörténetéről, a vendégek kipróbálhatják a hagymapucolás, fokhagymafűzés módszereit, ráadásul a megpucolt hagymát és az elkészült füzért haza is vihetik, sőt ki-kinek akár vetni való is jut a hagymamagból és a dughagymából – mondta el a szakember. Vöröshagyma és hagyományos, hagymaalapú magyar ételek kóstolásán kívül a látogatók megismerhetik a „dikkölőt” – egy 1912-ben Lipták Béla által szabadalmaztatott speciális hagymakapát -, és természetesen lesz dél-alföldi muzsika is, hiszen ahogy a makói mondás tartja: „vöröshagyma, fokhagyma, az is mindjárt egy nóta…”

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.