Kultúra

Fejleszt a múzeum, régészkedhetnek a gyerekek

Fejleszt a múzeum, régészkedhetnek a gyerekek

2010. szeptember 30., csütörtök
Fejleszt a múzeum, régészkedhetnek a gyerekek

Uniós forrásból fejlesztheti gyermekfoglalkozásainak helyszínét a szegedi Móra Ferenc Múzeum, amely 21 millió forintot nyert erre a célra.

Szatmári Csilla

, az intézmény közművelődési csoportvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az elnyert pénzből a meglévő oktatótermet újítják fel, amely így nagyobb létszámú osztályok számára is kényelmessé válik. A teremben megfelelő mennyiségű tárolókapacitást is kialakítanak, így a különböző eszközöket nem kell az intézményen belül folyamatosan mozgatni egy-egy foglalkozás kedvéért. Emellett tűzzománc égetésére alkalmas kemencét és mikroszkópokat is tudnak vásárolni, s korongozó sarok készülhet. Egy "régészeti turkálót" is kialakítanak, melyből a gyermekek saját maguk bányászhatják ki a "kincseket", majd katalogizálhatják és végül restaurálhatják azokat. Az oktatóterem csak egyik színtere a pedagógiai munkának, hiszen néhány kiállítás mellett saját foglalkoztató egységeket alakítanak ki. Így például a pályázat első részeredménye már a nyáron látszott, hiszen a közelmúltban nyílt új néprajzi gyűjtemény interaktív elemeit már ebből a pénzből vásárolták. Foglalkoztató sarok van emellett a napokban megnyílt fegyverkiállításon is. A múzeumban harminc éve működik a múzeumi matiné, amely a múzeumpedagógiai aktivitás egyik meghatározó eleme. Minden szombaton várják a gyermekeket az intézmény gyűjtőköreinek megfelelően néprajz, természetismeret, régészet-történelem, képzőművészet és irodalom témakörben, de később színháztörténettel is bővül majd a kínálat. A gyerekek folyamatosan érkeznek, a hétvégi foglalkozások mellett szervezett iskolai csoportokban is egész Csongrád megyéből. Évente mintegy 20 ezer fiatal fordul meg a múzeumi órákon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.