Kultúra

Fegyverben a Móra Ferenc Múzeum

Fegyverben a Móra Ferenc Múzeum

2010. szeptember 26., vasárnap
Fegyverben a Móra Ferenc Múzeum

Gyilkos fegyverek szépségében gyönyörködhetnek a Móra Ferenc Múzeumba látogatók. A tárlókban látható hadieszközök valóban látványosak, misztikusak, szemrevalóak, de tagadhatatlan tény, a történelem során a másik ember elpusztítására is használhatták őket. A több mint 70 fegyvert felvonultató kiállítás pénteken nyílt meg a szegedi Kultúrpalotában.

Az egykori Magyarország területén dúlt korabeli harcokat és hadviselési fortélyokat is megismerhetik a tárlaton azok, akik megtekintik a „Ha vitéz vagy, jer vélem! - Régi idők fegyverei” című kiállítást. A kiállítás a 18-19. században használt szúró-, vágó- és lőfegyverek egész tárházát sorakoztatja fel, melyek legékesebb darabjai közé tartozik a misztikus Keletet megidéző damaszkuszi kard, az amerikai forgótáras pisztoly és a mesterien megmunkált elefántcsont markolatú tőr. Az évszázadokkal ezelőtti ütközetek részesévé válhat a 21. század embere is a „Régi idők fegyverei” című kiállítás megtekintésével. A tárlat bemutatja például az 1848-49-es szabadságharc lovassági és gyalogsági felszerelését: pisztolyokat, kardokat és egy olyan típusú finoman vésett főtiszti szablyát is, melyet

Damjanich János

is használt a harcok alatt.

A kardok nem csak harci eszközök, hanem méltóságjelvények és nagy gonddal készített művészeti alkotások is voltak egykoron. Ennek méltó bizonyítéka az a 17. századi perzsa szablya, melyet elefántcsont markolata mellett egy aranyberakásos keleti Korán-idézet tesz különlegessé. A tárlaton egy Szegeden gyártott hadi kuriózumot, a Millennium tiszteletére készült szablyát is bemutatnak majd, melynek egyik oldalán Szeged város, a másikon Magyarország címere látható az 1896-os évszámmal keretezve. A kardok és szablyák mellett Amerikából és Angliából származó, ritkaságnak számító forgótáras pisztolyokat, a westernfilmekből jól ismert coltokat is láthat majd a közönség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.