Kultúra

Wood Fesztivál kezdődött Csongrádon

Wood Fesztivál kezdődött Csongrádon

2010. augusztus 24., kedd
Wood Fesztivál kezdődött Csongrádon

Csongrádon kedden kezdődött el az első magyar Wood Fesztivál, ahol négy fiatal, kreatív hallgatókból álló csapat egyenként egy kilométernyi fenyőlécből tervezi meg és hozza létre egy hét alatt a maga összecsukható vagy szétszerelhető szobrát - tájékoztatták az alkotóhét szervezői az MTI-t.

A rendezőket egy dán rendezvény ihlette meg, melyen tavaly vettek részt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves diákjai. Idén pénzhiány miatt a dániai esemény elmaradt, a Csongrádi Művésztelepen azonban megszervezték az első magyar Wood Fesztivált. Az egyhetes alkotótáborban négy csapatvezető irányítása mellett összesen húsz hallgató vesz részt az építészet és a terméktervezés területeiről. A

Huszár András, Losonczi Áron

és

Pozsár Péter

építész-csapatvezetők által képviselt designszemlélet mellett a képzőművészet is fontos inspiráció lesz a résztvevők számára, így az egyik csapatot a Képzőművészeti Egyetem frissdiplomás tehetsége,

Szőke Gábor Miklós

vezeti. Az egyetemistáknak meghirdetett alkotóhét egyszerre szól a fa sokoldalú, kreatív felhasználásáról és az installációk, szobrok meghatározott feltételek között létrehozható végtelen számú formai variációjáról. Hasonlóan a tavalyi dán Woodfestival játékszabályaihoz, itthon is minden csapat egy-egy kilométer összhosszúságú, négy centiméter átmérőjű fenyőlécből tervezi meg és hozza létre saját szobrát vagy installációját. Némi nehezítést jelent, hogy a szervezők új kihívással bővítették az eredeti kiírást: a végeredménynek a csomópontoknál összecsukhatónak vagy szétszerelhetőnek kell lennie. Ez a tervezői tudás próbára tétele mellett azért is fontos, mert az így szállíthatóvá tett alkotások kiállíthatóak lesznek a Design Hét budapesti rendezvényén is. A táborozás feltételeit az NKA és a Csongrádi Építészkamara, a faanyagot pedig a JAF Holz Ungarn Kft. biztosítja, amely a Wood Fesztivállal ünnepli magyarországi működésének 10. évfordulóját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.