Kultúra

Rendezőcserék az Armel Operaverseny és Fesztiválon

Rendezőcserék az Armel Operaverseny és Fesztiválon

2010. augusztus 30., hétfő
Rendezőcserék az Armel Operaverseny és Fesztiválon

Változások, rendezőcserék lesznek a novemberi szegedi Armel Operaverseny és Fesztivál döntőjének két produkciójában, Verdi Traviatájában és Pasatieri A sirályában.

A Traviatát a Krakkói Opera helyett a Szegedi Nemzeti Színház mutatja be,

Szász János

helyett

Juronics Tamás

rendezésében, a Sirály című operát pedig a New York-i Dicapo Opera társulata számára nem az eredetileg tervezett

Vidnyánszky Attila

, hanem

Harangi Mária

rendezi majd - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. "Szász Jánossal fel kellett függesztenünk az együttműködésünket, mert több ponton megszegte szerződését" - szerepel a közleményben. Mint írták, a rendező egy év leforgása alatt egyszer sem talált alkalmat arra, hogy kiutazzon a Krakkói Operába személyes egyeztetésre, "késései pedig olyan stádiumba jutottak, amely már veszélyeztette a produkció megvalósulását". Az operaverseny szervezőinek tájékoztatása szerint a Traviata március közepére kitűzött tervelfogadására július közepéig nem került sor. Az MTI ezzel kapcsolatban megkérdezte Szász Jánost, aki mindezt cáfolta, hitelrontónak nevezte az Armel közleményét, és "vérlázító hazugságnak" a személyével kapcsolatban megfogalmazottakat. A rendező közlése szerint a mai napig érvényes szerződése van az Armel irodával, a döntésről hivatalos tájékoztatást nem is kapott, szegedi szóbeszédből tudta meg, hogy nem rendezi a produkciót. Szász János emlékeztetett arra, hogy az eredeti ütemezés szerint májusban kellett volna elfogadni a jelmez- és díszletterveket, s a Krakkói Opera rakatta át a dátumot márciusra. Április 13-ára elkészültek a koncepciókkal, ám a lengyel opera ezt követően egy hónapon keresztül nem reagált, majd később bejelentette, hogy kilép a produkcióból - idézte fel a történteket a rendező, aki úgy érzi, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeinek eleget tett. Az Armel közleménye szerint a Krakkói Operával közösen hozott döntés július végén született. Mint írták, több operaház megkeresését követően végül azért esett választásuk a Szegedi Nemzeti Színházra, mert az ottani Traviata - amelynek bemutatását a szegedi színház tavaszra tervezte - egy újonnan létrejövő produkció, és ez alapkövetelmény a verseny szabályzatában. Így nem "beállásról" van szó, hanem a versenyzők ugyanúgy részt vesznek a próbaidőszakban, mint a többi négy versenyprodukció esetében. (A színház a műsortervbe eredetileg őszre beállított Háry János-előadással cseréli a Verdi-operát.) A Traviata rendezője Juronics Tamás, a díszletekért Kentaur felel, a karmesteri székben pedig

Pál Tamást

láthatjuk. A kommüniké kiemelte: sajnálják az idei krakkói együttműködés meghiúsulását, mert a verseny egyik fontos célja magyar rendezők külföldi "szereplésének" elősegítése. "Szász János magatartásával nem csupán saját rendezését szabotálta, hanem egy másik magyar rendező elől vette el annak lehetőségét, hogy külföldön is bizonyítson" - szögezték le a szervezők. Szász János reagálásában megjegyezte: örül, hogy nem kell részt vennie ebben a "kétes tisztaságú versenyben". Hozzátette: tudomása szerint május óta rendezők, énekesek, tervezők hagyták el a versenyt, vélhetően alapos indokkal. Ami a New York-i Dicapo Opera Sirály című versenyprodukciójával kapcsolatos változásokat illeti, az Armel közleménye szerint Vidnyánszky Attila családi okok miatt nem tudta vállalni a több mint három hetes próbaidőszakot, és az ezzel járó távollétet. "Beugrója" megtalálásában Vidnyánszky az Armel segítségére volt, és "

Ascher Tamással

egybehangzóan ajánlotta Harangi Máriát, a fiatal rendezőtehetséget, aki így az Operaverseny keretein belül teheti meg első tengerentúli szárnypróbálgatásait a Sirállyal". Díszlettervezője

Zöldy Z. Gergely

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.