Kultúra

Ügynökvilágba vezet az Emlékpont

Ügynökvilágba vezet az Emlékpont

2010. július 20., kedd
Ügynökvilágba vezet az Emlékpont

Önkéntes alapon vállalják a beszervezést, valamint hangulatjelentést is kell készíteniük azoknak a látogatóknak, akik részt vesznek az Emlékpont július 24-ei, szombaton 10.30-kor induló rendhagyó tárlatvezetésén. A hálózat hálójában címet viselő programon közelebbről ismerhetik meg az érdeklődők az ügynökök és tartótisztek titkos világát - közölte Elek András, az Emlékpont közönségkapcsolat-munkatársa.

A nyár folyamán különleges vezetésekkel csábítja az érdeklődőket a (fél)múlt világába az Emlékpont, ahol érdekes témákban, a közelmúlt sejtelmes, rejtett oldalát bemutató programokkal invitálják az Emlékpontba a kommunizmus évtizedei iránt érdeklődőket. Az első vezetésen

Mészáros Tamás

történész, az állambiztonsági múlt kutatója teremről-teremre ügynöktörténetekkel szórakoztatja a múzeumlátogatókat, feltéve, ha a belépés feltételeként önkéntes alapon aláírják a beszervezési kartonokat! A hálózat hálójában címet viselő tárlaton példákkal illusztrálva mutatja be a közgyűjtemény történésze, hogyan is működött Kádár-rendszer állambiztonsága és miként kívánták ellenőrizni a diktatúra működtetői az állampolgárokat. Szó lesz a nagyszájú, a kommunista hatalmat becsmérlő darálós esetéről, a megfigyelt egyházi személyekről, valamint szóba kerülnek a rendszerváltás előestéjén az állambiztonság célkeresztjébe került „ellenzékiek” is. A vezetésen részt vevő „kezdő ügynökök” megismerhetik a hatvanas évek interaktív tananyagait, kézbe vehetőek lesznek az állambiztonsági oktatókönyvek és bepillantást nyerhetnek az állambiztonságiak kiképzését segítő filmekbe is. A program természetesen jelentéstétellel zárul: a látogatókat arra kérik a szervezők (helyesebben az „Emlékpont tartótisztjei”), hogy egy a vezetésről készült hangulatjelentéssel értékeljék a különleges tárlatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.