Kultúra

Nagybányán alkotó művészek tárlata nyílik Hódmezővásárhelyen

Nagybányán alkotó művészek tárlata nyílik Hódmezővásárhelyen

2010. július 10., szombat
Nagybányán alkotó művészek tárlata nyílik Hódmezővásárhelyen

A Nagybányai Tájképfestő Telepen alkotók képeiből nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában vasárnap, az érdeklődők több mint harminc kortárs művész munkáival találkozhatnak a patinás kiállítóhelyen egészen szeptemberig.

Nagy Imre

művészettörténész-múzeumigazgató a tárlatról az MTI-nek elmondta: az Alföldi Galéria két emeleti termében és az előtte levő folyosón helyezték el a festményeket, melyek Vásárhely testvérvárosából, Nagybányáról érkeztek. A szakember felidézte: ha az ember Nagybánya nevét hallja, a klasszikus nagybányai művésztelepre gondol. Az egykori telep valóban meghatározó tényező a mai kortárs művészetben, hisz az volt az a pont, melyhez mindenki igyekezett magát meghatározni. Azt azonban kevesen tudják, hogy ott ma is élnek művészek, akik Véső Ágoston vezetésével igyekeznek a hajdani nagybányai művésztelep hírét visszaállítani. Nyaranta meghívnak festőket, akikről azt gondolják, hogy az alkotói tevékenységük némiképp rokonítható a hajdani nagybányai művészek munkásságával. Így kerülhetett a telepre a Vásárhelyen is ismerős

Tenk László, László Dániel, Bráda Tibor

és felesége,

Deák Ilona, Balogh Gyula, Szakáll Ágnes

, akiknek munkái vasárnaptól láthatóak a dél-alföldi városban. Mellettük erdélyi magyar és román alkotók munkái is megtalálhatóak a kiállítás anyagában. Az 1996-ban megalakult Nagybányai Tájképfestő Telep azzal a céllal jött létre, hogy a régi nagybányai festőtelep több mint 100 éves hagyományait továbbvigye. A meghívott alkotók a tábor végén két-két művüket hagyják Nagybányán - ez egyfajta "részvételi díj", amelynek révén bővül a telep kiállítási kollekciója. Ezt a gyűjteményt mutatják be a Kárpát-medence különböző településein.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.