Kultúra

Jógahappening a hétvégén Nandafalván + PANORÁMA

Jógahappening a hétvégén Nandafalván + PANORÁMA

2010. július 29., csütörtök
Jógahappening a hétvégén Nandafalván + PANORÁMA

A jóga lesz a központi témája az idei nyílt napnak Nandafalván - mondta el a szombati programról Leveles Zoltán hindu szerzetes az MTI-nek.

Egy igazi jógahappening várja az érdeklődőket, hiszen több fajtáját, és mozzanatát mutatják be az érkező vendégeknek, amit bárki ki is próbálhat. A Balástya melletti kistelepülésre érkező látogatók ezen a napon belekóstolhatnak azokba a tevékenységekbe - elsősorban a jógába -, amelyeket az ott lakók a mindennapokban gyakorolnak. Megismerkedhetnek az indiai hangszerekkel, amelyek szintén kipróbálhatók és akár az odisszi táncosok bőrébe is belebújhatnak a vállalkozó szelleműek. Emellett lesz védikus tűzáldozat, amelyben az emberek megérthetik a tűzáldozat lényegét - mondta a szerzetes. Neves művészek közreműködésével koncerteket adnak, és várhatóan az indiai nagykövet is meglátogatja a programot. A rendezvényre az előző évek tapasztalata alapján mintegy ezer főt várnak, akik a tradicionális ételeket is megkóstolhatják. A Nandafalvára érkezők végignézhetik az elkészítés módját, sőt segítséggel, maguk is készíthetnek fogásokat, köztük a különböző vegetáriánus ételeket, édességeket. Az Alföld apró Indiáját, Nandafalvát, 1979-ben alapította a kis közösség, s az egyébként év közben is nyitott hely évente egyszer koncentráltan igyekszik bemutatni a dél-ázsiai országot. Nandafalva a nevét egy indiai településről kapta, ahol a hagyomány szerint Krisna töltötte gyerekkorát testvérével és szüleivel. Az alapítók először a tájat találták meg a magyar Alföldön Balástya mellett, majd - felfedezve a hasonlóságot az indiai területtel - elnevezték az egyik legszentebb helyről. A közösség templomát 2000-ben szentelték föl. Az alföldi tájba illeszkedő szentély az ország egyik legjobb templomépítésze,

Szigeti Gyula

tervei alapján készült. Az épület ötvözi a magyar és hindu építészeti hagyományokat. Egymázsás harangja a magyar szokást is követve naponta megszólal. Szentélyparkját hagyományos indiai szertartás keretében hét védikus tűzáldozat bemutatásával 2008-ban avatták föl. A faluban lakó tucatnyi család a hindu vallást és filozófiát gyakorolja.

Vaisnava hindu templom - Nandafalva

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.