Kultúra

Hit, szabadság, elvek – Dózsa

Hit, szabadság, elvek – Dózsa

2010. július 15., csütörtök
Hit, szabadság, elvek – Dózsa

Tánckrónika a szabadtérin

Július 16-17-én a Dózsa című táncművel folytatódnak a Szegedi Szabadtéri Játékok. A legendás parasztvezér tetteiről írt tánckrónika a Dóm téren jól ismert Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus kézjegyét viseli, zeneszerző és énekmondó a Ghymes Szarka Tamása, a címszerepben pedig Novák Pétert láthatjuk, aki nemrég még a My Fair Lady koreográfiáján dolgozott a csillagtetős színpadon.

Hosszú évtizedek óta a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Nemzetközi Néptáncfesztivál gálája mindig valamilyen tematikához köthető, két éve a Benyovszkyt vitte színre

Zsuráfszky Zoltán

rendező-koreográfus, akivel

Novák Péter

mint főszereplő öt éve szintén együtt dolgozott a Boldogasszony vendégsége című gálaműsorban. „Már ekkor felvetődött a Dózsa-történet színpadra alkalmazása, amely Zsuráfszky Zoltán régi álma, 25-30 éve is volt már ezzel kapcsolatban koreográfiája, és a fenn említett produkcióban is megjelent egy ehhez kapcsolódó etüd” – mesélte portálunknak Novák Péter. „Úgy gondoltuk, hogy ez a történet megér annyit, hogy egy egész estés táncprodukció szülessen belőle” – összegzett a színész. A számtalan dialektus – szinte a Kárpát-medence összes tánctípusa – mellett prózai rész és énekelt dal formálja egésszé a produkciót. „Nagyon elfáradtam, de a My Fair Lady alatt is készültem a Dózsára, a nap egyik szakaszában a musicallel foglalkoztam, másikban a Dózsa lépéseit gyakoroltam a színház balett-termében. Tény, hogy nem könnyű feladat, de ebben is rejlik az izgalma. A történet annyira megkapó, izgalmas és annyira szívemnek való, hogy ezek a ’belső tüzek’ átlendítenek a külső problémákon” – árulja el Novák, aki szerint a szerep egyik jellemző vezérmotívuma a férfiasság, de minden olyan értéket felvonultat a történelmi személyiség, amit fontosnak tartanánk az életünkben, de sokszor a hétköznapokban nem merjük meglépni. „Hit, szabadság, a fizikai megsemmisülés árán is vállalt elvek – álmainkban ezeknek a kihívásoknak mindannyian szeretnénk megfelelni, nagy kérdés, hogy a mindennapokban hogyan vizsgázunk ezekből. Végig elementáris hatása van a történetnek, egészen a majdnem horrorisztikus, a középkori kínzások világát idéző szörnyű végkifejletig. Egy olyan táncprodukcióban, amit végig kell táncolni és beszélni, énekelni, ott nincs mese: mindent oda kell tenni – ez az én személyes áldozathozatalom a történetért” – vallja Novák Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.