Kultúra

Závada Pállal indult a könyvhét

Závada Pállal indult a könyvhét

2010. június 4., péntek
Závada Pállal indult a könyvhét

„A mi legszeretettebb kampányunk”

Reneszánsz zászlóforgatókkal és Laczkfi János-szavalatokkal csütörtök délután hivatalosan is kezdetét vette a 81. Ünnepi Könyvhét, melyet Závada Pál, Kossuth-díjas író és szerkesztő nyitott meg. „Mindig szenvedélyes olvasó voltam” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak Závada Pál. „Mégis, sokáig nem jutott eszembe, hogy én is tollat ragadjak” – vallotta be a Holmi szerkesztője, aki – éppen ez utóbbi hivatásából kifolyólag – nap mint nap rengeteg szöveggel találkozik. Emellett, mint elmondta, fontosnak érzi követni írótársai, kollégái munkáit is.

Nem eszünk-iszunk fesztivál

Országosan négyszáz kötet jelenik meg a könyvhétre, ehhez Szeged húsz könyvvel teszi hozzá a magát – ismertette a számokat a megnyitón Solymos László alpolgármester. Hozzátette: immár harmadik éve koordinálja nagyon színvonalas módon a Somogyi-könyvtár a könyvheti programokat, melyek jelenleg mintegy 110 kulturális eseményt számlálnak. Ez a mi legszeretettebb kampányunk – mondta nyitógondolataiban Závada Pál. „Ilyenkor amellett, hogy egy kicsit fellelkesedünk, valljuk be, kicsit meg is nyugszunk, hogy az idén is megtartják, megtartjuk a könyvhetet, ahol valóban könyvekkel és nem egyéb portékával teli sátrak sorakoznak a téren. Könyvvásárlók, azaz olvasók gyülekeznek itt, és olvasnivaló könyveket író szerzők szeretnének találkozni közönségükkel – úgy mint régen, és még nem alakították át valamiféle tréfás, együnk-igyunk fesztivállá” – tette hozzá. Még mindig közügy hazánkban a könyv, az olvasás kultusza – szögezte le Závada. A közeljövőt latolgatva az író többek között azt a kérdést is feltette, mi lesz vajon a szerzőkkel, az irodalom alkotóival és kiadóival, mi lesz az olvasókkal, az olvasáskultúra fejlesztésével, mint mondta, a „forradalmi nagytakarítási és karcsúsítási lázban” nehogy áldozatul essenek az állam és az önkormányzatok ilyen irányú támogatási tételei. Závada kiemelten ajánlotta az olvasók figyelmébe Esterházy Péter Esti című könyvét, Garaczi Lászlótól az Arc és hátraarcot, Szabó T. Annától a Villanyt, Nádasdy Ádám Verejték van a szobrokon című könyvét, illetve Szilasi László A szentek hárfája című kötetét. Méltatta továbbá a korábban megjelent Virágzabálók című könyvet Darvasi Lászlótól, és megemlékezett a nemrég elhunyt Békés Pálról is.

Aki olvas, és aki arra járt

Könyvbarátok és erre sétálók egyaránt elvegyültek a könyves sátrak között. „Szeretem a könyveket, kíváncsi vagyok, hogy találok-e olyan könyvet, ami érdekel, ezért az összes standot megnézem” – mondta egy könyvet lapozgatva Gyöngyösi László. Nagy a felhozatal és sok mindent keresnek, de többnyire a megszokott nevek felől érdeklődtek: Szabó Magda, Vámos Miklós, Závada Pál. Mellettük Szabó T. Annát és a trianoni témáról szóló könyveket is sokan keresnek most – avatott be Nagy Zsuzsanna a Bálint Sándor könyvesbolt sátránál. Közben fotóskollégám éles szemével a stand legvastagabb és legvékonyabb kötetét is kiszúrta: Stephenie Meyer Hajnalhasadás című könyve bizonyult a legvastagabbnak, a képzeletbeli legvékonyabb címet pedig Czakó Gábor Misztikai ösvény. Titkos könyv című kötete nyerte el. Hunyadi Csaba, a Lazi Kiadó irodalmi szerkesztője úgy tájékoztatott, hogy az újdonságok mindig jobban mennek, mint a régebbi könyvek. A Lazi Kiadó például a Nyírő József-sorozatban az Uz Bence után A sibói bölényt is kiadta, és további 12 kötetet terveznek. A Tormay Cécile-könyvek is sorra kerültek a Fekete István-sorozat mellett, frissen kiadták továbbá az Indul a bakterházat is. „Nyitott szemmel kell járni, figyelni, mi az, ami megy. Mikor a Wass Albert-kötetekre álltak rá mások, elkezdtünk elbeszéléskötetekkel foglalkozni, amelyben több erdélyi író is helyet kapott – ezt is vették” – osztotta meg velünk tapasztalatait a szerkesztő. „Nem tudtuk, hogy könyvhét van, belebotlottunk itt a Dugonics téren, de én mániákusan imádom a könyveket, bár az igazat megvallva, régen sokkal többet olvastam. Az egyre magasabb árak miatt manapság egyre kevesebb könyvet veszünk. Sokan vannak ezzel így, ma már az emberek nem könyvre költenek sajnos, mert egyszerűen nincs rávaló” – így az erre járó Tábithné Varga Ágnes. Egy tudatos könyvhét-látogatóra is ráakadunk: „Tudtam, hogy jön a könyvhét, készséges eladókkal találkoztam, sok jó könyvet láttam és vettem, és van egy-két kötetbemutató is, amire szeretnék elmenni. A könyvhetek alkalmával mindig rácsodálkozom, mennyire lényeges az, hogy az emberek szeme előtt legyenek a könyvek, felhívva a figyelmet a fontosságukra, és segítve, hogy mindenki megtalálja közöttük a neki valót” – véli Stenszky Cecília.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.