Kultúra

Három magyar énekes jutott az Armel-operaverseny döntőjébe

Három magyar énekes jutott az Armel-operaverseny döntőjébe

2010. május 16., vasárnap
Három magyar énekes jutott az Armel-operaverseny döntőjébe

Három magyar énekes Balczó Péter, Cseh Antal és Haja Zsolt jutott az Armel-operaverseny döntőjébe, rajtuk kívül még tíz versenyzőt választottak ki tizenhat ország negyvenhat énekese közül az öt produkció valamelyik versenyszerepére – derült ki a verseny középdöntőjének eredményhirdetésén vasárnap este Szegeden.

A kétnapos középdöntőn a produkciók rendezői -

Alföldi Róbert, Ludek Golat, Szász János, Vidnyánszky Attila

és

Silviu Purcaret

– és a partner operaházak vezetői döntöttek arról, kik játszhatják a tizennégy versenyszerep valamelyikét. A zsűri nemcsak az indulók énektudását, hanem komplex színészi képességeit is értékelte. Az énekesek szombaton és vasárnap a délelőtti bemutatkozások során saját szabadon választott anyagukból adtak elő egy-egy a zsűri által kiválasztott dalt az öt produkció rendezőinek jelenlétében. Kora délután a versenyzők csoportokban dolgoztak, ki-ki azzal a rendezővel, akinek produkciójába a zsűri az első forduló után javasolta. Este pedig az „extra workshop” következett, ekkor a zsűri javaslatától függetlenül a direktorok bármely énekessel próbálhattak. A versenyhez idén is öt operaház csatlakozott: a bergeni Den Nye Opera, a plzeni Josef Kajetán Tyl Theatre, a Krakkói Opera, a New York-i Dicapo Opera Theatre és a debreceni Csokonai Színház. Norvégiában

Knut Vaage

Veslefrikk című új művét Alföldi Róbert rendezi, Csehországban

Marco Tutino

A szolga című darabját állítják színpadra

Ludek Golat

vezetésével, Lengyelországban

Verdi

Traviatáját

Szász János

viszi színre, Az Egyesült Államokban

Vidnyánszky Attila

rendezi

Thomas Pasatieri

Sirály című operáját, a hazai bemutató pedig Prokofjev A tüzes angyal című zenedrámája lesz Silviu Purcaret irányításával. A tavaly is a verseny döntőjébe jutó

Balczó Péter

Alfred Germont szerepét énekelheti a Traviátában,

Haja Zsolt

, a Magyar Állami Operaház magánénekese Constantine-t a Sirályban,

Cseh Antal

, a Szegedi Nemzeti Színház művésze pedig az Inkvizítor szerepét A tüzes angyalban. A verseny döntőjének november 3. és 17. között a Szegedi Nemzeti Színház ad otthont, ekkor dől el kik kapják a legjobb női, illetve férfi opera-előadónak járó elismerést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.