Kultúra

Új képzőművészeti fesztivál lesz májusban

Új képzőművészeti fesztivál lesz májusban

2010. április 9., péntek
Új képzőművészeti fesztivál lesz májusban

Új fesztivállal búcsúztatja a tavaszt idén Szeged: a május második felére szervezett, hagyományteremtőnek szánt SzegedArt a képzőművészetek fesztiválja lesz.

Mint azt

Tandi Lajos

, a SzegedArt kurátora a rendezvényt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a tíznapos fesztivál, amelyen Szeged hazai és nemzetközi testvérvárosainak képviselői is bemutatkoznak, a belváros számos pontján zajlik majd. A SzegedArt egy nemzetközi művészettörténeti konferenciával indul május 14-én. Ezzel egy időben gigantikus festményekből nyílik kiállítás a város szívében, a Kárász utcán. Az óriási alkotásokat a hónap végéig láthatják majd az érdeklődők.

Vinkler László

munkáiból is szerveznek tárlatot az EDF DÉMÁSZ-székházban. Ott adják majd át az idei Szegedi Képzőművészetért díjat is. A Reök-palotában a fesztivál idején nyílik meg a XIII. Táblaképfestészeti Biennále, a Dóm téren pedig szoborkiállítást rendeznek: az árkádok boltívei alatt hetvenöt kortárs művész és tudós portréját láthatják az érdeklődők május 19-ig. A programsorozat részeként ingyenes koncertet adnak a Szegedi Szimfonikusok, lesz aszfaltrajzverseny, bábrevü és toronyzene is. Május 20-án bemutatkoznak a testvérvárosok kortárs művészei, egy nappal később pedig a Vaszy Viktor téren a kilencvenéves Belvárosi Mozi emléktábláját avatják fel. Másnap a filmszínházban a Magyar Televízió és a Duna Televízió kortárs alkotókról készült filmjeiből vetítenek válogatást. Május 22-én az utcai arcképfestők adnak egymásnak és a közönségnek randevút a Klauzál téren, hat belvárosi cukrászdában pedig az ország kiemelkedő karikaturistáival és kiállításaikkal találkozhatnak az érdeklődők. A városi önkormányzat támogatásával megvalósuló fesztivál záró napján a természetben festők munkáját követhetik figyelemmel a szegedi Stefánián sétálgatók, akik ezzel együtt kellemes muzsikaszót is hallgathatnak. Délután a Kass Szállóban a cigány festészet 1969 és 2009 közötti időszakának kiemelkedő munkáiból adnak ízelítőt, majd a fesztivál zárásaként a Dankó Pista-szobornál cigányzenei koncert kezdődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.