Kultúra

Szentgyörgyharmat: a mi borunk

Szentgyörgyharmat: a mi borunk

2010. április 21., szerda
Szentgyörgyharmat: a mi borunk

Nyitott pincék Szent György napján

A régi néphit szerint a Szent György éjszakáján húzott harmatban van a föld ereje, zsírja. Ebből csöppentettek kovászukba a régi szegedi kenyérsütő asszonyok, hogy kenyerük minél szebbre süljön. A borászok szentgyörgyharmata a bor, mely szorosan kötődik ehhez a naphoz, hiszen a hagyomány szerint e napon választottak a szőlősgazdák hegybírát és hegyelöljáróságot, és a zöld hajtások is április 24-re bújtak elő. A Duna Borrégió Borút Egyesület nyitott pince akciót szervez. Magyarország földrajzi közepén, a Nagyalföldön három borvidék található: a Kunsági, a Csongrádi és a Hajós-Bajai. Ezek adják a hazai szőlőtermelés több mint felét. A ’90-es évek közepétől, főleg külföldi tapasztalatok hatására a hazai szőlősgazdák, borászok, de a gasztronómiával foglalkozó szakemberek is egyre nagyobb figyelmet szentelnek a borturizmusnak. Egymás után születnek a borutak azzal a célkitűzéssel, hogy a helyi sajátosságokat, az adott térség termékeit, a tájra jellemző borokat, a helyi kulturális és történelmi hagyományokat megismertessék az egyre igényesebb magyar és külföldi turistákkal.

„Jó úton a borúton”

„A Duna Borrégió Borút Egyesület április 23-24-én, Szent György napján, az e napon tartott hagyományhoz kötődően szervez nyitott pince akciót, mely keretében a térség 13 pincészetébe, borászatába várják a magyar borokat kedvelő, ismerő és elismerő vendégeket” - ismertette a programot Dlusztus Imre borszakíró. „Az egyes helyszíneken pogácsával, egytálételekkel és háromféle bor térítésmentes, valamint mennyiségi korlátozás nélküli kóstolásával, szálláslehetőségekkel kívánnak kedvezni a korai borturistáknak.” Csongrádon a rosé, a kékfrankos és a jellegzetes cabernet borokat vonultatják fel három pincében, a Csongrádbor, a Bokrosi Borászat, és az Ungerbauer Családi pincészet terméséből. Szabadszálláson igazi kis népünnepély kerekedik ezen a napon a bor köré. A település főterén fogadják majd Habsburg Ottó nagykövetet, aki egy évszázados hagyomány újraéledéseként megnyitja a Birkás Pincészet „borkönyvét”, melybe a környékbeli szőlősökből behozott vesszőket rajzzal, szakmai értékeléssel veszik fel, hogy a későbbi években is nyomon követhetővé váljon hajtások állapotából jósolt bortermés. Solton található az Alföld legmagasabb kiemelkedése, a 124 méter magas Meleghegy, melynek löszös falába közel 600 lyukpincét vájtak a környék családi szőlősgazdái. A Solti Aranykulcs Hegyközség összefogásával ezekbe a kis pincékbe is betérhet majd a látogató. A Lajosmizséhez közeli, szinte érintetlen természeti környezetben lévő Ricsováry majorban korábban is nagy hangsúlyt fektettek a jó borok kellemes környezetben való elfogyasztására. Szent György napján már nemcsak a lóháton ékező vendégeket kínálják korlátozás nélkül borokkal, hanem a programban résztvevő alkalmi betérőket is nagy szeretettel látják. A hely különösképpen érdekes lehet az idelátogatóknak, hiszen Bessenyei Ferenc színészóriás közeli tanyájáról gyakran betért a major borospincéjében kialakított kis szobácskába egy pohár vörösborra, egy kis beszélgetésre. Nehéz lenne az összes eseményt felsorolni, mellyel ezen a hétvégén várják a pincészetek a magyar bor kedvelőit, hiszen a borászok vendégszeretete, a betérő vendégek iránti tisztelete számtalan formában tud testet ölteni. A programról részletesen a Duna Borrégió Borút Egyesület honlapján olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.