Kultúra

Új állandó tárlat készül a múzeumban

Új állandó tárlat készül a múzeumban

2010. február 15., hétfő
Új állandó tárlat készül a múzeumban

„Szöged hírös város” címmel új állandó néprajzi tárlatot rendeznek a Móra Ferenc Múzeum néprajzos muzeológusai. A tárlat fő mondanivalója a „szegediség”: a város és a hozzá tartozó nagytáj paraszti világának bemutatása. A régi, 19 éves néprajzi kiállítás már csak két hétig látható - adta hírül Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtószóvivője.

Az új állandó néprajzi kiállítás kiemelt témái a Tiszához kapcsolódó tevékenységek, a homoki gazdálkodás és a paprikatermesztés, a híressé vált kisiparok - papucsos, késes mesterség - a gyékényszövés, a népi építészet sajátosságai és a sokakat vonzó alsóvárosi búcsú. A látogatók eligazodását, elmélyülését a terem több pontján is elhelyezett informatikai eszközök segítik majd, amelyek segítségével különböző hangeffektusok, filmrészletek is megjeleníthetővé válnak. Újdonság lesz a tárlathoz kapcsolódó, önálló „mini” website, ahol látogatói fórum is nyílik az érdeklődők és véleményt formálók számára. A kiállítás szinte teljes költségét pályázati támogatásból fedezi az intézmény. A látványtervek, rendezés és építés költségeit az Oktatási és Kulturális Minisztérium által indított ALFA-program keretében szerzett támogatásból, a multimédiás eszközök beszerzését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a múzeumok iskolabarát fejlesztésére szánt keretből finanszírozza a múzeum. A beruházás teljes költség meghaladja a negyven millió forintot. Az 1991-ben nyílt „Csongrád megye népművészete” című tárlat február 28-ig látogatható. A nagysikerű kiállítás tárgyai közel húsz év után visszakerülnek régi helyükre: a megye öt múzeumának raktáraiba. A szegedi Móra-múzeum további tervei között természettudományi és néprajzi látványtár kialakítása is szerepel, így a tárgyak egy része – sikeres pályázat esetén – újra látható lesz az épület földszintjén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.