Kultúra

A kárpátaljai templomok a kulturális örökség címért

A kárpátaljai templomok a kulturális örökség címért

2010. január 15., péntek
A kárpátaljai templomok a kulturális örökség címért

A tudós történészek úgy döntöttek, bebizonyítják a világnak, hogy nem csak a grandiózus és hatalmas kultikus építmények érdemlik meg a kulturális örökség címet, mint például a kijevi Pecserszk kolostor vagy épp a kijevi Szófia Székesegyház - olvasható a Kárpátinfo.net hírportálon.

Mint az már ismeretes, az UNESCO tervbe vette, hogy kilenc egyedi nyugat-ukrajnai fatemplomot - melyek még több száz év elmúltával is korhűek maradtak - a védelme alá vesz. „A múlt év végén Ukrajna és Lengyelország képviselői több tucat templomot vizsgáltak meg a Kárpát-térségben a határ mindkét oldalán” - mondta Bohdan Jaris, a területi államigazgatási hivatal sajtófőnöke. Ukrán részről a Szentlélek templom esélyes, amelyet XVIII. századi egyedi barokk ikonosztázok valamint XVI-XIX. századból származó ikonok díszítik. Az ikonosztázok magas művészeti értékéről az tanúskodik, hogy a XIX. század 20-as éveiből származó Mihály Arkangyalt és Melkisédeket ábrázoló ikonokat kiállították Bécsben, a Nemzetközi Művészeti Kiállításon. Ily módon a lembergi és a kárpátaljai terület templomai jó hírét kelthetik Ukrajnának az egész világon. A világörökségi listára a fatemplomokat véglegesen 2012-ben fogják bejegyezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.