Kultúra

Megújult a Szegedi Pinceszínház + HANG + PANORÁMA

Megújult a Szegedi Pinceszínház + HANG + PANORÁMA

2009. december 18., péntek
Megújult a Szegedi Pinceszínház + HANG + PANORÁMA
Új otthonra talált Szeged város 2001 óta működő egyetlen és első állandó stúdiószínháza, a Szegedi Pinceszínház. Hétfőtől szerdáig többféle programmal készült a Kancsár József és Kancsár Orsolya vezette társulat a megújulásra, csütörtök este pedig sor került a nyitógálára. Először 2004-ben ázott be a Szegedi Pinceszínház Horváth Mihály utcán álló épülete – ekkor háromszáz köbméter vizet szivattyúztak ki a tűzoltók. „Mindenünk odalett. Szerveztünk egy jótékonysági gálát, s hála az égnek, rendbehoztuk az épületet. De olyan nagy esőzések voltak azután is, és a nagy víz akkora kárt tett, hogy szinte minden esőnél beázott a színház. 2006-ban ismét mindenünk ’elúszott’, ekkor kezdtük el a tárgyalásokat az önkormányzattal. Két lehetőség volt: vagy felújítják az egész háztömböt, vagy adnak egy másik helyet. Végül ez utóbbi mellett döntöttek” – tekintett vissza Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház gazdasági igazgatója. A Pinceszínház társulata a Dugonics tér 2. szám alatt talált tehát új otthonra. Ha nézőhelyek számában nem is, de elrendezésben és helyileg tekintve jóval kedvezőbbek a feltételek, mint a másik épületben volt. „Egy kulturális központot szeretnénk létrehozni: kiállításoknak, workshopoknak kínálunk majd otthont, illetve minden olyan csoportnak, amelyeknek nincs helyük” – beszélt jövőbeli terveikről Kancsár Orsolya. A gálaműsor egy „zenés elgondolás” kifejezetten az új színház megnyitójára készült, mely több jelenetet fogott egybe az ember boldogságáról kialakított gondolataiból, dalokkal megfűszerezve, főleg a férfi-nő kapcsolatára összpontosítva. Kancsár Orsolyától megtudtuk, a kemény, kétéves kálvária, amit a Pinceszínház építése jelentett, ihlette az „Idézetek a boldogságról” című produkciót. A színház első előadás február elején várható: John Fowles Lepkegyűjtők című könyvét adaptálják színpadra Eltűnt pillangók címmel. Áprilisra pedig egy monodrámára kérték fel a társulatot a Budapesti Kamaraszínházba Egy őrült nő naplója címmel, amit Szegeden is továbbjátszanak majd. „Sokféle ötletünk van, egyelőre májusig terveztünk, mert látnunk kell az anyagiakat: nekünk ugyanis nem olyan egyszerű a dolgunk, mint például egy kőszínháznak, amely mindig kap valamennyi támogatást. Az áprilisi-májusi bemutatók után pedig készülünk a várjátékokra” – összegzett Kancsár Orsolya.
kancsar_jozsef
Hallgassa meg Kancsár Józseffel, a Pinceszínház művészeti igazgatójával készített hanganyagunkat!
szekhelyi_jozsef
Hallgassa meg az eseményen részt vevő Székhelyi Józseffel, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi direktorával készített hanganyagunkat!Pinceszínház - színpad in SzegedPinceszínház - társalgó, zeneterem in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.