Kultúra

Kozmikus csodák a Megyeházán

Kozmikus csodák a Megyeházán

2009. december 7., hétfő
Kozmikus csodák a Megyeházán

December 21-ig látható az asztrofotó kiállítás

Hogyan látták a csillagászok az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozást? Milyenek a Hold kráterei közelről? Hogyan örökítették meg a sarki fényt Tápén? Ezeket is megmutatják azok az amatőr és profi csillagászok által készített fényképek, amelyeknek a Megyeháza ad otthont december 21-ig. A nem mindennapi tárlatot a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportja szervezte - tájékoztat a Csongrád Megyei Önkormányzat sajtóközleménye.

Példaértékű az, hogy vannak olyan civilek, akik időt és energiát fordítanak egy-egy ilyen esemény megvalósítására, akkor is, amikor az oktatás, és különösen a természettudomány tanítása a folyamatosan csökkenő finanszírozás miatt rendkívül nehéz helyzetben van – mondta el Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. A tárlat megnyitóján arról is beszélt, hogy sokan gondolják azt, hogy a természettudományoktól távol áll a szépség, az esztétikai élmény, de ha megnézik ezt a kiállítást, rájönnek, hogy ez nem így van. 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve, ennek kapcsán rengeteg hasonló rendezvényt tartottak idén országszerte – ezt már Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára mondta. A kiállított közel 100 fotó majd másfél évtized munkáját öleli fel, és nemcsak Csongrád megyében, hanem például Erdélyben, Amerikában és Ausztráliában készült képeket is bemutat. A rohamosan növekvő fény- és levegőszennyezés miatt, ha esténként felnézünk az égre, egyre kevesebb csillagot láthatunk, ezért a csillagászok feladata ezeknek a „csodáknak” a megörökítése – mondta el a tárlat főszervezője, a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportjának tagja, Sánta Gábor. A kiállításon a naplementék és a holdkráterek mellett meteorok, üstökösök és például látványos viharfelvételek, villámfotók is láthatóak. A képek januártól indulnak vándorútra Csongrád megyében - áll a sajtóanyagban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.