Kultúra

Homo Hungaricus: magyar sors balettben

Homo Hungaricus: magyar sors balettben

2009. december 4., péntek
Homo Hungaricus: magyar sors balettben

Egy magyar falu lakóinak életén, viszályain és szerelmein keresztül ábrázolja a magyarság tipikus jellemvonásait Juronics Tamás rendező-koreográfus a Szegedi Kortárs Balett Homo Hungaricus című új produkciójában; a darabot szombaton mutatják be a szegedi Kisszínházban.

A négy részre tagolható táncjátékban tizenhárom karakter tűnik fel a színpadon, az ő sorsukon keresztül elevenedik meg a magyar történelem néhány fordulópontja - mondta a produkció főpróbája előtt Juronics Tamás. A Kossuth-díjas művész kifejtette, hogy a szénabálákból épült csűrben megjelenik a kisember, aki nem tud foglalkozni a történelem viharával, csak elmegy mellette, mások elszenvedik a vészterhes korok atrocitásait és akad olyan szereplő is, aki vezetőként áll az ügyek élére. Juronics Tamás fontosnak tartja, hogy "ha magunknak szólunk magunkról", ne csak pesszimizmus áradjon a darabból, hanem a drámai történések mellett megjelenjen az öniróniával fűszerezett finom humor is. A előadáson - egy mesebeli kisgömböcöt idéző hatalmas vörös gömb formájában - megjelennek a nemzet sorsát hosszú évszázadok óta alakító külső hatalmi erők, a rabságot szimbolizáló láncok, és a táncosok megidézik a hazájukat elhagyni kényszerülők honvágyát is. A táncban elmesélt történethez szervesen kapcsolódik a népzene a színpadon helyet kapó muzsikusok előadásában, és elhangzanak népdalok Ivánovics Tünde tolmácsolásában is. A Homo Hungaricust 2010. január végén a fővárosban, a Nemzeti Táncszínházban is bemutatja a Szegedi Kortárs Balett társulata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.