Kultúra

Időkapu super 8-as kamerával

Időkapu super 8-as kamerával

2009. november 27., péntek
Időkapu super 8-as kamerával
Olyan színek és hangulatok kelnek életre a super 8mm-re forgatott filmeken, amit nehéz leírni, digitális technikával pedig egyszerűen lehetetlen előállítani. Ebbe, a filmszélesség tekintetében igencsak keskeny, különleges világba legutóbb a szegedi Jazz Kocsmában tekinthettek be az érdeklődők. Egy 1980-as évekbeli gyermekkori emléket elevenített fel Szokol Szilárd 2000-ben, amikor összefutott volt osztálytársával, akivel tizenévesen super 8-as kamerával filmet forgattak, például a Gyevi temetőben is. Az a találkozás meghatározó volt, hiszen még aznap super 8-as vetítőgépet vett, idén szeptemberben pedig már a nyolcadik nemzetközi super 8-as filmfesztivált rendezte meg Szegeden a csapat. „Nagy élmény volt magamat meglátni tizenévesen a régi filmeken, de ennél sokkal többet jelentett az a hihetetlen képi világ, amit a super 8 tud. Akkor kezdődött a szerelem” – mesélte el a SZEGEDma.hu-nak Szokol Szilárd, hogy miként is kezdte el a filmeket gyűjteni, forgatni és vetíteni közönség előtt. „Nagyon érdekes élmény belepillantani a mások által készített amatőr filmekbe. Találtam például egy 1968-as szegedi karneválon készített filmet is, az az egyik kedvencem” – tette hozzá.
Később jött ötletként a zenével aláfestett régi amatőr filmek vetítése közönség előtt. Ezek a performanszok azóta is sikeresek, nagyon élvezi a közönség, hogy például hetvenes években felvett képsorokat láthat, mely emlékeket ébreszt. „Megyeri Tomival nagyon jól tudunk együtt dolgozni, mert nagyon érzi, hogy melyik filmhez milyen zene kell. Mindig van koncepciónk, de természetesen függ a helyszíntől és a közönségtől is a végleges produkció” – hangsúlyozta. „Összeszokott páros vagyunk Sziszivel. Nagyjából ismerem a filmeket is, így tudom, hogy melyik lemezt tegyem fel. Kizárólag bakelitről játszom, nem hiszek ebben a digitális világban” – vette át a szót Megyeri Tamás. Arra példaként, hogy a helyszín és a közönség mennyire meghatározza a performanszt, Megyeri Tamás egy dunaszekcsői fellépést említett meg portálunknak. Ott szabad ég alatt, a templomkertben vetítettek a falu lakosságának. „Az volt számomra a legnagyobb élmény, nagyon különleges volt maga a helyszín és a közönség is” – mondta. A Szegedi Super 8mm Akrobatacsoport másik, szintén meghatározó alakja Rózsa Péter. Tőle megtudtuk, hogy a múlt héten Székesfehérváron, a Fehérvászon Filmfesztiválon mutatkoztak be. A korábbi super 8-as fesztiválokkal kapcsolatos kiállítást készítettek, és természetesen vetítettek is a közönségnek. Ez is jó példa arra, hogy nem csupán a szeptemberi szegedi fesztivál idején dolgozik a csapat. „Forgatunk is természetesen. Októberben részt vettem egy itáliai vulkántúrán, ott egy dokumentumfilmet készítettem Pál-Molnár Elemér egyetemi docensről, valamint magáról az Etnáról is super 8-asra forgattam” – mondta el Rózsa Péter. Olyan különleges film is van a gyűjteményükben, melyen például a szegedi klinikán egy műtétet rögzítettek a hetvenes években, vagy például amikor 1956-ban a városháza előtti obeliszkről ledöntötték a vörös csillagot. Volt olyan vetítés is, amikor a saját édesanyját ismerte fel egy úszóházon készült felvételen az egyik vendég. „A néző számára az a legnagyobb élmény, hogy egy hétköznapi eseményt rögzítettek, és ebbe tekinthetünk be évtizedekkel később. Ezért szoktuk ezt úgy nevezni, hogy időkapu a múltba” – foglalta össze Rózsa Péter azt, hogy miért is fontos ezt a különleges képi világot megőrizni, és a régi filmeket megmenteni a pusztulástól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.