Kultúra

Dömötör Jánosra emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Dömötör Jánosra emlékeznek Hódmezővásárhelyen

2009. november 25., szerda
Dömötör Jánosra emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Dömötör János művészettörténészre, a hódmezővásárhelyi Őszi Tárlat idén elhunyt egykori alapítójára emlékeznek csütörtök este az Alföld Galériában.

A Tornyai János Múzeum egykori igazgatójának munkásságát az idei tárlat záró hetén volt kollégái idézik fel - tájékoztatta

Medgyesi Konstantin

, a múzeum sajtóreferense szerdán az MTI-t. Az esti program előtt csütörtök délelőtt művészeti szakértők értékelik az 56. Vásárhelyi Őszi Tárlat tanulságait.

Dömötör János

művészettörténész 1922-ben született Hódmezővásárhelyen. Fél évszázadon át volt az alföldi képzőművészet sikereinek és eredményeinek megalapozója. Érettségi után a Pázmány Péter Egyetemen folytatott jogi tanulmányokat 1940-44 között. Miután doktorrá avatták, a háború végeztével kultúrtanácsnoki tisztet töltött be városában, és az alispán titkáraként is dolgozott. E beosztásban volt szemtanúja a sövényházi – ma Pusztaszer - földosztásnak, ahol az első ilyen hivatalos eseményen a debreceni ideiglenes kormány nevében Nagy Imre mondott beszédet. 1961-től a Tornyai János Társulat egykori titkára elnyerte vásárhelyi múzeum igazgatói tisztet. Az általa megálmodott őszi tárlatok országos jelentőségűek lettek, de azzá vált szinte minden rendezvény, amelynek a múzeum volt a gazdája. Megszületett a rég álmodott Alföldi Galéria, megújult a múzeum épülete. Dömötör János 1967-től 1975-ig országgyűlési képviselő és megyei tanácstag volt. Kiemelkedő tisztséget töltött be a művészeti szövetségben, és több megyei, valamint országos szervezetben. Kimagasló szakmai munkáját műtörténeti írásai mutatják, könyvei Vásárhely művészetéről szólnak, több mint négyszáz kisebb tanulmányának többségét vásárhelyi művészeknek szentelte - írta róla egykori kollégája,

Trogmayer Ottó

. A múzeumigazgató 1991-ben nyugdíjba vonult, de művészetszervező, ismeretterjesztő munkásságát ezután is folytatta. Több elismerésben részesült, megkapta a Munka Érdemrend arany fokozatát, a Tömörkény-díjat, a Móra Ferenc emlékérmet, a Köztársaság aranykeresztjét, és városának díszpolgáraként Hódmezővásárhely megyei város saját halottjaként temette el idén augusztus 17-én.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.