Kultúra

Nyári tárlat: kettős díjátadó a Reökben

Nyári tárlat: kettős díjátadó a Reökben

2009. szeptember 10., csütörtök
Nyári tárlat: kettős díjátadó a Reökben

Kettős díjátadóra került sor csütörtökön a Reök-palotában: a XXXV. Szegedi Nyári Tárlat közönségdíjának átadását ugyanis összekapcsolták az év képzőművészének járó Vinkler László-díj átadásával.

A közönségszavazatok több mint hatvan százalékával nyerte el

Fűri Judit

üvegtervező a tárlat közönségdíját az „Én In Memorian Leonardo” című alkotásával. A díjat

Bátyai Edinától

, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójától vehette át a művésznő. A Szegedi Nyári Tárlat a Táblaképfestészeti Biennálé „váltórendezvénye”, egyik évben előbbit, másikban utóbbit rendezik meg. Nátyi Róbert, a kiállítás rendezője a díjátadón elmondta: a tárlatok az elmúlt évtizedekben elérték a nagykorúságot, ezért idén friss tárlattal szeretnének jelentkezni, melyre a tapasztalatok alapján 6-7000 látogatót várnak – ez a szám kortárs művészet esetében kiemelkedően jó. A tárlatról készített kiadványban idén is minden művész alkotása szerepel. A biennálé jelleggel megrendezett kiállítás eddig több mint 3700 látogatót vonzott. A május óta megtekinthető tárlaton százötven művész több mint kétszáz alkotását láthatta a közönség, köztük

Gyémánt László, Gerle Margit, Aknay János, Eszik Alajos, Dréher János, László Dániel

vagy

Krajcsovics Éva

munkáit.

Fűri Judit restaurátor és üvegművész a Magyar Iparművészeti Főiskola üveg-porcelán szakán kezdte pályáját. A legváltozatosabb technikákat alkalmazza alkotásain – melyek gyakran térelválasztók, falilámpák, ablakok –, így akár ólmozott, homokfúvott, savazott, vagy éppen rogyasztott üveget, ezeket néha kővel egészíti ki. Utóbbi technikát használta a nyertes mű esetében is. Csiszolt üvegplasztikái organikus természeti formákra emlékeztetnek.

A Vinkler László Képzőművészeti Díjat negyedik alkalommal ítélte oda a város a Művészeti Oktatásért Alapítvánnyal közösen egy szakmai kuratórium döntése alapján. Szeged Megyei Jogú Város képviseletében

Solymos László

alpolgármester adta át a díjat

Szekeres Ferenc

grafikusművésznek, aki a

Vinkler László

tanítványa volt. A díj indoklásában mint a vinkleri életmű, művészeti nevelőmunka képviselőjét emlegetik a művészt.

Szekeres Ferenc Vinkler László növendéke volt a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, ahol jelenleg a Rajz-művészettörténet Tanszék adjunktusa, művészettörténetet és tervezőgrafikát tanít. Alkotásai számos csoportos és önálló kiállításon láthatók rendszeresen. Tehetséges hallgatóinak bevonásával indította 1995-ben az azóta nemzetközivé vált REÁL Reklámgrafikai Alkotótelepet. Elsősorban tervezőgrafikával, reklámgrafikával foglalkozik: mintegy negyven kötet borítóterv, tipográfia fűződik nevéhez. Számos könyvet illusztrált, mint plakáttervező is ismert. 1991-ben elnyerte Szeged város alkotói díját, 1997-ben kiváló pedagógusi munkájáért a Pro Juventute díj II. fokozatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.