Kultúra

Olvasóköri nap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Olvasóköri nap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

2009. augusztus 13., csütörtök
Olvasóköri nap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület jóvoltából szombaton megelevenedik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében a vásárhelyi határból áttelepített Pusztafeketehalmi Olvasókör.

Az épület udvarán bográcsokban paprikáshús fő, a kemencében kalács sül, citeramuzsika és énekszó várja azokat, akik kíváncsiak, milyen lehetett egykor az olvasóköri élet - közölte az MTI-vel

Márton Katalin,

az emlékpark munkatársa. Az olvasókörök az 1870-es évektől alakultak és működtek Magyarország területén, mint mezővárosi, tanyai kulturális központok. A tagok munkája, és felajánlásai nyomán felépült, majd a tagdíjakból fenntartott épületben általában helyet kapott a bálterem, az ételkészítésre és italmérésre szolgáló söntés, valamint egy gondnoki lakás. Az olvasókörök Ezüstkalászos Gazdatanfolyamokat szerveztek, kis könyvtárat működtettek, bálokat rendeztek, nemzeti ünnepeinken megemlékezéseket tartottak. Ide jártak a parasztemberek tudományos ismeretterjesztő előadásokra, olvasgatni, beszélgetni, ez volt a színtere a különböző hagyományokhoz kapcsolódó programoknak, dalolásnak, a közösségi életnek, amíg a Rákosi-rendszer 1949-ben meg nem szüntette működésüket. A rendszerváltást követő években Hódmezővásárhelyen újjáalakultak az olvasókörök, s a mai napig is csaknem húsz szervezet működik aktívan az alföldi városban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.