Kultúra

Béjart: A nagyon balett

Béjart: A nagyon balett

2009. július 17., péntek
Béjart: A nagyon balett
szerelemtanc27

Július 17-én került sor a szabadtéri játékok balett-produkciójára, a Szerelemtáncra, melyet Maurice Béjart francia balettművész és koreográfus legjelentősebb koreográfiáiból állítottak össze. Amszterdam, Lisszabon, Párizs, Marseille, Genova, Milánó, Szlovénia, Belgium, Németország és számos ázsiai ország után a Dóm téri csillagtetős színpadon is megelevenednek Béjart megálmodott mozdulatai.

Gil Roman

, a produkciót színpadra vivő Béjart Ballet Lausanne egykori táncosa, művészeti vezetője, az együttest alapító

Maurice Béjart

szellemi örököse még a budapesti sajtótájékoztatón az együttesre jellemző igazi rituális táncprodukciót ígért. Béjart "szuggesztív hatásának" titkát ugyanis éppen abban látják, hogy a táncmozdulatoknak nemcsak esztétikai, hanem úgynevezett mágikus rituális, szertartásos jelentősége is van. Nagyon sokat merített ezen a téren az ősi indiai táncművészetből és fekete afrikai népek táncaiból. A táncosok közötti összhang tökéletes, az általában ötletesen kitalált ruhák, precíz, vagy másként: profi mozgás, melyben a kar, a láb, a csípő, a test és a fej addig és pontosan addig lendül, ameddig lendülnie kell és szabad - mindez dinamikussá teszi a darabot, azzal együtt, hogy az első néhány koreográfiában az erotika szerepe helyenként túlhangsúlyozottnak tűnik. Nehéz szavakba önteni olykor, hogy miről szól egy-egy táncprodukció: nagy egymásra találások és nagy elválások? Szerelem balettba kódolva? Béjart szívesen alkalmazta a színpadon a klasszikus zene és a közelmúlt popzene maradandó alkotásait, így jól megfér egymás mellett a Béjart Ballet előadásain Mozart és a Queen is. Személyes kedvencem a Queen I Was Born To Love You című számára megalkotott koreográfia, ott, a szögesdrótok között, mikor a szerelemtánc felgyorsul, mikor valami legyőzhetetlenül elválaszt, és míg a ritmus egymás felé űzi a szerelmeseket, nem fedheti el a kegyetlen valóságot, hogy kinyújthatják, de el nem érhetik a másik karját... Béjart leghíresebb alkotásait ígéri a produkció: a Bolero, a Rómeó és Júlia, a Tűzmadár, a Tavaszi Áldozat és a 80 perc alatt a Föld körül táncos nyelven elbeszélt képei elevendnek meg a Dóm téri színpadon. A Szerelemtánc változatos zenei világa és élénk koreográfiája bizonyosan többet mond minden szónál, de ha egyszerűen és röviden szeretnénk jellemezni a produkciót, a legtalálóbb ez lenne: "nagyon balett".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.