Kultúra

Múzeumok Éjszakája: tűzugrás, fénycsapda, sárkányvadászat és Amerigo Tot

Múzeumok Éjszakája: tűzugrás, fénycsapda, sárkányvadászat és Amerigo Tot

2009. június 16., kedd
Múzeumok Éjszakája: tűzugrás, fénycsapda, sárkányvadászat és Amerigo Tot
img_0545

Kiállítás-megnyitók, tárlatvezetések, csak ezen az estén látható érdekességekkel várják a látogatókat szombaton, a Múzeumok Éjszakáján. A megyeszékhelyen összesen tíz helyszínen szerveznek programokat az év egyik leghosszabb éjszakáján - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

A rendezvények egyik központja idén a szegedi Kultúrpalota lesz: a Móra-múzeum előtti színpadon koncerteket és néptáncbemutatót tartanak, megtartják az első Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivált, az éjfél közeledtével pedig egy hatalmas úszómáglyát indítanak el a Tiszán. Az épület köré élőnövény-bemutatót szerveznek, a természettudományos gyűjtemény munkatársai pedig egy fénycsapda segítségével rovarokat gyűjtenek össze. A múzeumban az állandó kiállításokat avatott vezetők kalauzolásával lehet megtekinteni és nyitva lesznek az időszaki tárlatok is. A múzeum helytörténeti gyűjteményében, a Fekete házban este tíz óráig indulnak tárlatvezetések, ezeken a viselettörténeti kiállítást és a szegedi fényképészet kezdeteinek tárgyi emlékeit mutatják be a közönségnek. Ezen az estén nyitják meg az

Amerigo Tot

grafikáit és szobrait bemutató kiállítást is a szegedi várban:az őszig látható tárlaton a magyarországi születésű, élete jelentős részét Olaszországban töltött művész több mint ötven alkotásával találkozhat a közönség.

Az idei esztendő Amerigo Tot-emlékév: a 25 éve elhunyt művész száz esztendeje, 1909-ben Tóth Imre néven született Fehérvárcsurgón - emlékeztetett Ibos Éva művészettörténész, a tárlat kurátora a keddi szegedi sajtótájékoztatón. A szegedi várban szeptember 20-ig látható kiállítás egy sorozat első állomása, az alkotásokból szeptember 27-én, a művész születésnapján Fehérvárcsurgón, majd egy hónappal később a fővárosi Ludwig Múzeumban nyílik tárlat. A kiállításon látható plasztikák és szobrok - összesen huszonöt alkotás - a pécsi múzeumból, a huszonhét grafika pedig a művész szülőfalujából érkeztek a Tisza-parti városba. A közönség a tárlaton találkozhat többek között a Csurgói Madonna című szobor egy változatával, valamint az 1940-es években készült Kavicsasszony sorozat több darabjával. A kiállításon még bemutatnak számos fotót és dokumentumot is Amerigo Tot életéről és munkáiról - közölte a művészettörténész. Amerigo Tot parasztcsaládból származott, érettségi nélkül vették fel az Iparművészeti Főiskolára, majd Dessauban, később Berlinben Bauhaus-növendék lett. Korai grafikáin érezhető tanára, Moholy-Nagy László, valamint Kandinszkij és Klee műveinek hatása. Hitler hatalomra jutása után Rómába menekült, és az olasz ellenállás ejtőernyőseként harcolt. Ekkor vette fel az Amerigo Tot nevet. 1930-as évekbeli alkotásai a reneszánsz hatására születtek, az 1940-es évektől azonban inkább absztrakt műveket alkotott. Szobrait a klasszikus formák, illetve a nonfiguratív, geometrikus vonalvezetés egyaránt jellemzi. Dolgozott kővel, márvánnyal, betonnal, bronzzal, fémmel és kerámiával. A római Termini pályaudvar homlokzati reliefje, és a New York-i John F. Kennedy-emlékmű nemzetközi elismertségét tükrözi. Magyarországi művei közül kiemelkedik a szülőfaluja, Fehérvárcsurgó templomában felállított Csurgói Madonna című kétalakos szobor (1969), valamint A mag születése című dombormű (1983), amely Gödöllőn található. Pécsett 1984-ben - a városnak adományozott műveiből - megnyitották az Amerigo Tot múzeumot. A művészről Huszárik Zoltán 1969-ben portréfilmet készített.

Idén új helyszínként a Kass Galéria várja a látogatókat, akik

Dömötör Mihály

fotóművész kiállítását tekinthetik meg; ha fényképezőgépet is visznek magukkal, saját árnyképeiket is elkészíthetik. Az évben csak erre az éjszakára nyitja meg kapuit a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség épülete, ahol a vár nemrégiben feltárt nyugati tornyának maradványait mutatják be. A Fogadalmi templomban 19 órától beharangozással kezdődnek a programok, majd komolyzenei koncert és egy a Dóm falfestményeiről szóló előadás következik, 20 órától pedig félóránként csoportok indulnak a templom tornyába, ahonnan páratlan kilátás nyílik a kivilágított városra. Néhány méterrel arrébb, a Somogyi-könyvtárban a közgyűjtemény ritkán látható kincsei tárulnak az érdeklődők elé, az alagsortól a negyedik emeleti hírlaptárig. A kalandokat kedvelő gyerekek a sárkányok éjszakáján sárkányvadászaton vehetnek részt a földszinti gyermekkönyvtárban. A könyvtári éjszaka éjfélkor a 675 cm hosszú, római úttérkép-tekercs, a Tabula Peutingeriana bemutatásával zárul. A Grand Café non-stop filmvetítéssel, a Reök-palota Szilárd Klára szobrászművész szabadtéri kiállításával várja a látogatókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.