Kultúra

Átadták az idei Faludy-díjat

Átadták az idei Faludy-díjat

2009. június 18., csütörtök
Átadták az idei Faludy-díjat

Lázár Bence András orvostanhallgató vehette át idén a szegedi egyetemen a Faludy-díjat; a húszéves költő a fiatal írótehetségeket jutalmazó elismerés történetében az első díjazott, aki nem bölcsészként tanul az intézményben - mondta a szerdai ünnepségen a díjat odaítélő kuratórium vezetője.

Fried István

a fiatal tollforgatót méltatva a díjátadón azt hangsúlyozta: a különlegesen ígéretes tehetség megtalálta azt a lehetséges mondatformát, amivel a nem különleges jelentések új tartalmat kapnak. Mint azt

Lázár Bence András

az MTI-nek elmondta, tizennégy éves korában kezdett el versekkel próbálkozni, de rendszeresen három-négy éve ír. Orvos családból származik, és soha nem fordult meg a fejében, hogy humán pályát válasszon. Úgy érzi, hogy az orvoslás és a költészet rokonságban áll egymással, így a jövőben a gyógyítás mellett készülnek majd a költemények. Elárulta, hogy havi egy-két verset ír. Kezére és telefonjába jegyzetel, és ha úgy érzi, hogy a gondolatok megértek, papírra veti őket. A legfőbb inspirációt a zene adja számára, a téma pedig a család és a hétköznapok. Első bemutatkozó kiadványa tizenhét évesen jelent meg, és most készül első kötete is Családi album munkacímen. A pszichológusnak készülő fiatal első komolyabb sikerét 2005-ben érte el: a Szegedi Írók Társasága által kiírt Szögedi Szép Szó vers- és prózaíró pályázaton bronz fokozatot kapott, majd az Író-Deák vers- és prózaíró pályázaton 14-18 éves kategóriában szintén bronz fokozatot érdemelt ki. Írásait a Vigilia és a Szegedi Szép Szó publikálta, az interneten első alkalommal 2007 őszén jelent meg verse. 2008-ban a Kárpát-medencei diákírók, diákköltők országos találkozóján vers kategóriában arany minősítést kapott, az Író-Deák és a Deákpoézis-2008 országos verspályázatokon első helyezést ért el. Írásait közölte a Megint Nyugat, a Magyar Napló, az Eső, a Tiszatáj, az Alföld és a Kortárs című folyóirat is. Az 1990-es évek elején Faludy György által alapított elismerést olyan fiatalok kaphatják, akik irodalmi munkásságukkal szép jövő előtt állnak. A Fried István professzor vezette háromfős kuratórium minden évben áttekinti a szegedi egyetemmel valamiféle jogviszonyban álló alkotók aktuális vers-, próza- és esszétermését, s ez alapján határoz a díjazott személyéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.